19 de junio de 2019
19.06.2019
Obituari

Carme Miquel, una carrera dedicada a l'educació i la promoció del valencià

La mestra i escriptora, membre de l'AVL i filla predilecta de la Nucia, va morir aquest dimarts

19.06.2019 | 20:28
La mestra i escriptora Carme Miquel, que va faltar aquest dimarts 18 de juny.

Entitats de l'àmbit educatiu i cultural de la Comunitat Valenciana ploren la mort de la mestra i escriptora Carme Miquel, que va dedicar gran part de la seua carrera a la promoció del valencià i que va faltar aquest dimarts als 74 anys. Miquel, filla predilecta del seu municipi natal, la Nucia, era actualment integrant de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i al llarg de la seua trajectòria va estar al capdavant d'entitats com Escola Valenciana, de la qual va ser presidenta entre 1990 i 1994.

Aquesta organització va expressar públicament les seues condolences per la mort de la mestra i autora: "Hui Escola Valenciana està trista. Ens ha deixat Carme Miquel, presidenta de la nostra entitat entre 1990 i 1994, mestra i escriptora. Expressem les nostres condolences a la família. Gràcies per tot el que ens has donat, descansa en pau". També es va manifestar, entre d'altres, Acció Cultural del País Valencià en un missatge en xarxes: "Ha mort Carme Miquel, mestra, escriptora i sòcia d'ACPV, membre de STEPV-Iv, presidenta d'Escola Valenciana i acadèmica de l'AVL, amiga i bona persona. Les nostres condolences a familiars i amistats. Gràcies pel teu treball per la llengua, l'escola i el país. Ens queda el teu exemple".

Igualment, des de l'esfera política es van expressar paraules en record de la intel·lectual. Així, la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, va subratllar la "immensa tristesa" per la defunció de Miquel però també "amb el tresor del llegat que deixa". En termes similars, el conseller d'Educació i Cultura, Vicent Marzà, es va referir a Miquel com a "mestra de mestres". "Dir Carme Miquel és dir escola inclusiva, en valencià i arrelada a l'entorn. Renovació pedagògica i foment de la lectura. Activisme educatiu, literari i mediambiental. Dir Carme Miquel és dir amiga".

Nascuda a la Nucia en 1944, Carme Miquel Diego va ser mestra durant 39 anys i la seua activitat professional ha girat entorn de l'educació i la promoció del valencià. Va ser coordinadora i professora de la Didàctica dels Cursos de Lingüística Valenciana i la seua Didàctica de la ICE sota la direcció del professor Sanchis Guarner (1974-1977). Membre de l'equip tècnic del Pla Experimental d'Ensenyament del Valencià en el primer Consell Preautonòmic (1978-1980), coordinadora per a l'ensenyament del valencià i cap de la Secció de Programacions i Estudis de la Conselleria d'Educació (1983-1986). 

Va ser així mateix cofundadora de la Secció de Pedagogia de Lo Rat Penat (1964) i membre de diversos moviments de renovació pedagògica, a més de coorganizadora de les primeres Escoles d'Estiu del País Valencià (1975-1979), cofundadora de la CAPPEPV (1985) i de la Federació Escola Valenciana (1990). Des d'Escola Valenciana va impulsar les Trobades d'Escoles en Valencià i els cinc congressos que l'esmentada entitat ha organitzat, exercint de coordinadora del primer d'ells, celebrat en 1993, i del quart, en 2006. És autora de materials didàctics i coautora de llibres de text per a l'ensenyament del valencià i va publicar més d'una trentena de llibres de literatura infantil, juvenil i d'adults en les modalitats de narrativa i assaig.

Entre els guardons rebuts, figuren el Premi Samaruc 1997 dels Bibliotecaris valencians; el de novel·la Ciutat d'Alzira de 1998 per Aigua en cistella, i la distinció a la Trajectòria de la Crítica dels Escriptors Valencians en 2016. El seu llegat també deixa més de 1.500 articles, generalment de temàtica educativa, lingüística i mediambiental tant en revistes pedagògiques com d'informació general i des de 1998 publicava un article setmanal en la pàgina 'Panorama' del diari Levante-EMV, del mateix grup editorial que INFORMACIÓN.Intervenció de Carme Miquel al documental 'El caso Alcàsser', estrenat fa pocs dies.


Molt recentment, Carme Miquel havia participat en El caso Alcàsser, el documental que la plataforma Netflix ha estrenat fa tot just una setmana sobre el mediàtic succés de 1992 en què van ser assassinades tres joves d'aquesta localitat. Miquel havia exercit de tutora de les xiques.


Filla predilecta de la Nucia


Carme Miquel va ser nomenada filla predilecta de la Nucia en un ple extraordinari celebrat el 9 de juliol de 2017, dia en què es commemora la fundació del poble. En conéixer la seua mort, la bandera local de la façana del consistori nucier va ser baixada a mitja asta en senyal de dol. En aquest moment es va guardar un minut de silenci en la seua memòria, en el qual van estar presents María Antonia Cano i María Cano, amigues de la infància de Carme Miquel, així com el director de la Seu Universitària de la Nucia, Vicent Martines, i Antoni Ferrando i Josep Martines, membres de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, entre altres, juntament amb diversos membres de la corporació municipal.

El regidor Pedro Lloret va recordar la vinculació personal de Carme Miquel amb la Nucia. En aquest sentit, va explicar que la mestra i escriptora va estar sempre molt unida al seu poble i que ella mateixa se sentia "orgullosa d'haver nascut a la Nucia".Minut de silenci per Carme Miquel davant l'Ajuntament de la Nucia, aquest dimarts.

 

Carme Miquel va participar en diferents projectes educatius al municipi. El més recent, en la Campanya d'Animació Lectora Municipal, llegint als escolars nuciers el seu conegut conte La tortuga Caterina, i en les Trobades d'Escoles en Valencià que es van celebrar a la Nucia en 2005.
Compartir en Twitter
Compartir en Facebook