Part del patrimoni arqueològic de Santa Pola torna a estudiar-se després de més de 20 anys paralitzat amb la finalitat de trobar més vinculacions entre la Picola i la Casa Romana amb el Portus Ilicitanus. És per això que aquesta mateixa setmana un equip d'arqueòlegs han visitat el jaciment de la Picola per a donar directrius als operaris sobre com es reprendran les excavacions al Portus després de tants anys.

Aquests nous estudis es dilataran fins a novembre i amb ells es pretén aprofundir en els detalls sobre el conjunt de magatzems portuaris i habitatges d'origen romà que es van documentar en la dècada dels noranta després d'unes excavacions urbanes d'urgència sobre el terreny, amb les quals es va impedir que s'alçaren blocs de pisos davant l'aparició de restes històriques.

Aquesta parcel·la està tancada al públic des de llavors i no es van reprendre les excavacions inicials, per la qual cosa pròximament desenterraran 75 metres quadrats que van quedar pendents en el solar voltat, a més de restaurar i reinterpretar les troballes vigents, ja que ara tenen més informació després d'haver inspeccionat el subsòl amb georadars pel cementeri municipal i l'entorn del mercat ambulant de Viguetes, una tecnologia que ha permés concloure que sobre aquest últim espai s'assenta l'eix central del port romà de l'època de l'emperador August, del segle I abans de Crist. Per a aquestes noves prospeccions intervindrà un equip de tres arqueòlegs i nou operaris municipals, s'analitzaran les noves restes i ja amb tot el material catalogat i actualitzat a les tècniques del moment s'afegirà un discurs museogràfic a aquest jaciment i a la Casa Romana amb panells interactius, passarel·les i fins i tot emprant la realitat augmentada en alguns trams.

L'objectiu a mitjà termini és que aquest entramat siga visitable i incorporat al programa turístic de Santa Pola de manera regular, i que a més es llance més llum sobre les civilitzacions passades. Aquests treballs duraran fins a novembre i costaran 330.000 euros, els quals seran assumits al 60% per l'Ajuntament, mentre que la resta parteix d'una subvenció dels fons Feder, una ajuda que permet que la iniciativa es puga fer només en una fase i no en dues. Segons l'arqueòleg Juan Francisco Álvarez, un dels tres directors tècnics de les excavacions, amb aquesta nova investigació es busca «relacionar tot el que se sap del port i posar cada peça del puzle en el seu lloc», exposa, a més de trobar més connexions entre els magatzems i habitatges que hi ha en l'extrem del port i les famílies que van viure en la domus romana situada al Palmerar, que podrien haver-se dedicat a producció de salaons com a principal activitat econòmica, segons les hipòtesis dels experts.

El BIC, a l'espera

La Regidoria de Cultura ha remés recentment a l'àrea de Patrimoni del govern autonòmic més documentació per a declarar Bé d'Interés Cultural (BIC) el jaciment de la Picola, ja que se sumisca a l'expedient que van iniciar en 2016 els nous descobriments amb les prospeccions del georradar, que evidencien que en el subsòl hi ha una muralla ibèrica de primer ordre que la normativa obliga a protegir.