Més de 60 voluntaris han participat en la campanya de formació i sensibilització "La nacra al Mar Menor: Una responsabilitat històrica", organitzada per la Universitat d'Alacant (UA) durant el mes de juliol, segons han informat fonts de la institució acadèmica en un comunicat. Acompanyats d'investigadors i professionals, els participants han pogut fer un primer diagnòstic de l'estat de les poblacions de nacra (Pinna nobilis) en aqueixa zona i conéixer les mesures i actuacions que s'estan posant en marxa per a ajudar la conservació de l'espècie, considerada en perill crític d'extinció.

Des de 2016, aquesta espècie ha desaparegut pràcticament en tot el Mediterrani espanyol, afectada pel paràsit protozou Haplosporidium pinnae. El Mar Menor és, hui dia, el refugi més important per a aquest mol·lusc de gran grandària, la qual cosa converteix a aquest lloc en una àrea de conservació estratègica. "És important que tots aquells que troben un exemplar sàpien identificar-lo i siguen conscients de què es tracta d'una espècie declarada en situació crítica, el grau de la qual de protecció és equiparable al del linx ibèric", segons explica la investigadora de la UA Francisca Giménez.

En les tres eixides celebrades, els participants han rebut formació per a identificar exemplars d'aquesta espècie i per a registrar les dades científiques rellevants per a preservar-la. Posteriorment, acompanyats per monitors especialitzats i proveïts d'ulleres i tubs de bussejar, els voluntaris han realitzat immersions per a ajudar a localitzar i identificar exemplars d'aquesta espècie a l'entorn de les platges de la Santiago de la Ribera, Lo Pagán i La Manga.

Per a conscienciar a tota la població de la situació crítica d'aquest bivalve endèmic del Mediterrani, el segon de major grandària del món, la campanya s'ha completat amb unes xarrades divulgatives obertes al públic i l'elaboració i difusió d'una sèrie de materials divulgatius com a cartells, fullets o tríptics informatius sobre la nacra en els quals s'explica a més com actuar en cas de localitzar un exemplar.

Organitzada pel Centre d'Investigació Marina (CIMAR) de la UA en col·laboració amb l'Aquari de la Universitat de Múrcia i les associacions Columbares i Posidonia Ecosports, l'acció ha sigut finançada amb fons europeus FEDER a través de la Direcció General de Medi Ambient i Mar Menor.