09 de mayo de 2019
09.05.2019
Información
Tradicions

La Torre de les Maçanes homenatja el seu patró amb el Pa Beneit

Vint-i-sis joves porten el pesat pa cremat fins a l'Església en el dia de Sant Gregori. Amb aquest ancestral ritual es dóna inici als festejos en el seu honor, que s'allargaran fins diumenge, quan es repetirà l'acte

09.05.2019 | 21:01
La Torre de les Maçanes homenatja el seu patró amb el Pa Beneit
La Torre de les Maçanes homenatja el seu patró amb el Pa Beneit

La Torre de les Maçanes ha rendit aquest dijous homenatge al seu patró amb l'ancestral ritual del Pa Beneit, declarat com Bé d'Interés Cultural Immaterial. Vint-i-sis xiques han portat sobre els seus caps els prop de sis quilos que pesa cada pa cremat fins a l'Església de Santa Anna. Allí, després d'una missa que ha comptat amb la participació de 14 sacerdots i que ha estat oficiada pel Vicari General de la Diòcesi d'Oriola-Alacant, Vicente Martínez, s'han repartit els pans després de la seua benedicció per a, segons la tradició, invocar la salut i la fertilitat.

Les 26 clavariesses -donzelles del municipi- han desfilat abillades amb els vestits típics amb un pa cremat d'uns cinc quilos en el cap, al que cal sumar el plat, el ram i altres ornaments d'aquest emblemàtic i singular acte, que ha arribat fins als nostres temps cristianitzat per la intervenció salvadora de Sant Gregori, que en 1658 va alliberar la Torre d'una plaga de llagostes, segons la tradició. Cada dona ha estat acompanyada d'un llumener -un pretendent o familiar-, per a portar el pa místic fins a l'Església de Santa Anna.

Amb aquesta celebració, que es repetirà diumenge (11.00 hores), s'ha donat inici a les Festes de Sant Gregori de la Torre de les Maçanes.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook