100 anys després que el 9 d’octubre de 1238 Jaume I prenguera possessió de la ciutat de València, els seus pobladors vam començar a celebrar l’efemèride. El 9 d’octubre va quedar fixat en el calendari col·lectiu i es va consolidar com una festa cívica de tot el poble valencià.

Celebrem una de les festes més antigues d’Europa, perquè la nostra història no és inventada, és real, moltes vegades plena d’obstacles i oblits, sí, però, sens dubte, una història viva i il·lusionant.

Tot i alguns intents de trencar aquesta manifestació cívica de la voluntat de ser, el 9 d’octubre ha quedat consolidat com la reafirmació de la nostra essència com a valencians, com a alcoians, amb la nostra llengua, tradició i cultura diferenciades i, al mateix temps, integradores.

És per això que hui és moment de celebrar actes culturals, però també de reafirmar i reclamar les nostres necessitats i reivindicar el que necessitem i ens pertany com a poble. Podem fruir del dia festiu, participar en les activitats que s’ofereixen a la nostra ciutat i als nostres barris, però també és hora de veure com hem canviat en els últims anys.

Fa no massa anys, dir que un era valencià podia suposar per a molts una vergonya, rebre moltes preguntes sobre corrupció i malbaratament... era no tindre llengua ni cultura pròpies, embolicats en debats estèrils, però al mateix temps, lluny d’utilitzar la llengua i, encara menys, apostar per la cultura.

El nostre país era l’escenari de cartó pedra en mans d’uns pocs, focs d’artifici que gran part de la societat mirava amb vergonya, com una cosa llunyana. Hem aconseguit en els últims anys que ser valencià siga tornar a estar orgullós d’aquest fet diferencial, no és voler ser millor ni pitjor que cap altre poble, sinó ser poble. El País Valencià ha recuperat el camí i la il·lusió, i ho hem fet entre tots, de persona a persona, convençuts que si no ho som, no ho serem.

Enguany, Alcoi celebra el 9 d’Octubre mentre es prepara per a tornar a reobrir el Centre d’Art i Cultura Contemporània IVAM-CADA-ALCOI.

Alcoi serà la primera subseu de l’IVAM en tota la Comunitat, capital cultural valenciana i ho serem perquè ens ho hem guanyat. Som i serem cultura perquè som i serem indústria, tradició, patrimoni cultural i natural. Una societat que vol i sap capitalitzar l’interior. Som i serem exemple de ciutat, d’un immens i molt actiu teixit social i cultural, de somnis i, sobretot, de treball, il·lusió i orgull.

Hui, 9 d’Octubre, tornem a lluir l’orgull de ser valencians, un orgull que portem sempre dins i hui exposem, orgull lúdic i orgull reivindicatiu, orgull festiu i orgull treballador, orgull d’alcoià i orgull de valencià.