Al voltant d’una vintena d’estudiants de la Facultat de Ciències de la Universitat d’Alacant han organitzat unes jornades per a acostar i divulgar la ciència. La trobada, que ha despertat gran interès entre els estudiants de la UA i compta fins al moment amb cent inscrits, té lloc hui i demà a la sala d’actes de l’aulari II.

Enguany, el programa consta de diverses xarrades i activitats, com una gimcana científica amb proves de temàtiques diferents, i tallers sobre química, física, biologia, i un ral·li matemàtic amb la col·laboració del grup de divulgació matemàtica de la Universitat d’Alacant Dimates. Com a novetat, l’organització ha obert una convocatòria d’exposicions perquè els assistents donen a conèixer els temes de divulgació científica que més els apassionen.

Entre els ponents destaquen prestigiosos investigadors i divulgadors com Clara Grima, doctora en Matemàtiques per la Universitat de Sevilla i presidenta de la Comissió de Divulgació de la Reial Societat Matemàtica Espanyola (RSME). En les II Jornades d’Estudiants de Ciències de la UA oferirà la xarrada «La geometría de tu vida».

A més, l’experta en física nuclear, partícules i astropartícules Olga Mena, considerada una eminència en l’IFIC (Institut de Física Corpuscular), associat al CSIC i a la Universitat de València, presentarà «Invisibles en el Cosmos… e invisibles en la ciència».

Per part seua, el doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat d’Alacant, Nicolás Cuenca, oferirà la conferència «Desde Ramón y Cajal a nuestros días. La retina como ventana al cerebro y aplicaciones terapéuticas para el tratamiento de la ceguera». L’activitat investigadora de Cuenca se centra en neuromorfologia de la retina, connectivitat sinàptica i circuits retinianes i en la teràpia de malalties neurodegeneratives de la retina.

Contínuament es parla del canvi climàtic, però cal saber què està succeint, les seues causes, si és un procés natural o si és generat per l’ésser humà. Aquestes són algunes de les qüestions a les quals respondrà David García, del Departament de Matemàtica Aplicada de la UA, en la seua xarrada «Cambio climático: verdades y mentiras».

Finalment, Ana Tauste parlarà de prevalença de la miopia: evolució els últims anys i factors de risc que hi estan relacionats, i Nahúm Méndez, autor del blog «Un geólogo en apuros», abordarà «Hagamos ciencia ciudadana: ayudando a conocer mejor nuestro planeta (entre todos)». Méndez col·labora des del 2010 amb el projecte HiTranslate de l’instrument HiRISE que viatja a bord de la Mars Reconnaissance Orbiter per a intentar acostar una mica més la geologia de Mart a tothom.

Inauguració

L’acte inaugural, previst per a hui a les 15 hores a la sala d’actes de l’aulari II, comptarà amb la vicerectora d’Estudiants i Ocupació, Nuria Grané; el degà de la Facultat de Ciències, Luis Gras, i amb les alumnes de Química i Biologia de la UA, respectivament, Alba de Juan i Ana Gómez, coordinadores de l’esdeveniment.