L'Associació Espanyola d'Entomologia (AeE) ha designat per unanimitat l'Estació Biològica i Jardí Botànic Torretes com a Reserva Entomològica dins del seu programa de xarxes entomològiques d'Espanya.

La proposta va partir de l'Institut d'Investigació CIBIO (Centre Iberoamericà de la Biodiversitat) de la Universitat d'Alacant amb el suport de l'Ajuntament d'Ibi. Una vegada que la junta directiva de l'AeE va valorar els informes de viabilitat i la pertinència de la creació, la designació d'aquesta nova reserva va ser confirmada per l'assemblea general de l'AeE, celebrada durant el XVIII Congrés Ibèric d'Entomologia, que va tenir lloc a Madrid l'any passat.

Ser reserva entomològica suposa un reconeixement per al CIBIO i l'Ajuntament d'Ibi, i en particular per a l'equip tècnic de Torretes, “una especial satisfacció i una responsabilitat, ja que posa de manifest l'extraordinària labor que es duu a terme per a la conservació de la biodiversitat mediterrània, i en particular en un grup d'animals tan amenaçats com són els insectes”, manifesta Eduardo Galante, director del Museu de la Biodiversitat i catedràtic de Zoologia de la UA.

Les reserves entomològiques creades i impulsades per l'AeE tenen com a objectiu principal aconseguir un major grau de protecció d'àrees amb especial riquesa entomològica o que alberguen espècies singulars o amenaçades. A través d'aquestes figures, se cerca impulsar i donar suport a programes d'investigació, formació i difusió cap a la societat, que posen de manifest l'important paper que tenen els insectes en els ecosistemes i en la vida quotidiana.

A aquesta designació s'ha unit, en l'última setmana, un altre reconeixement important per a l'Estació Biològica i Jardí Botànic de Torretes d'Ibi, ja que aquest espai ha sigut seleccionat, juntament amb altres quatre llocs de la península Ibèrica, per la marca Granja San Francisco com a lloc d'especial interès per a la conservació d'insectes pol·linitzadors.

Per això, l'empresa hi ha instal·lat aquest mateix matí refugis per a aquests insectes a través del seu programa “Hotels de Bestioles”. Amb aquesta iniciativa, la Granja San Francisco pretèn divulgar la importància de les abelles silvestres en la pol·linització de la flora silvestre i en els cultius, si bé la major part de les vegades passen inadvertides per a gran part de la societat.

Aquestes abelles fan nius en galeries de diferents diàmetres i profunditats, raó per la qual els “hotels de bestioles” cerquen proporcionar-los aquests hàbitats.

Això suposa un reconeixement més a la labor desenvolupada en Torretes pel CIBIO i l'Ajuntament d'Ibi, institucions que desenvolupen programes de conservació del medi natural, eliminen al màxim l'ús de plaguicides i duen a terme activitats de divulgació dels valors de la biodiversitat i sobre la necessitat de conservació del medi ambient.