La sala triada en el Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) per a dur a terme l’homenatge als professors Juan José Bayona de Perogordo i María Teresa Soler Roch es va omplir a vessar dijous passat. Una gran quantitat de persones s’hi van voler acostar per assistir a l’acte en què la Universitat d’Alacant va retre homenatge als catedràtics impulsors dels estudis de Dret Financer i Tributari.

Pel faristol van passar el director del Departament de Dret Financer i Tributari, Emilio Cencerrado, el degà de la Facultat de Dret, Pedro Femenía, la vicerectora d’Investigació i Transferència del Coneixement, Amparo Navarro, i el rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar. Tots van elogiar els dos homenatjats i van recordar els seus mèrits, com en el cas de la professora Soler Roch, «haver sigut la primera dona catedràtica de Dret Financer i Tributari d’Espanya», va apuntar el rector, qui va afegir que «tot i haver-se jubilat, en la UA no ens resignem a seguir comptant amb la seua saviesa i coneixement». Palomar va destacar que «ha sigut extraordinari per a la nostra universitat comptar amb dues ments tan brillants i amb tanta capacitat de treball, el resultat del qual podem veure recompensat amb escreix».

La vicerectora d’Investigació i Transferència del Coneixement, Amparo Navarro, es va referir als dos professors com a «fonamentals» per als estudis de Dret Financer i Tributari en la Universitat d’Alacant. En la intervenció va recordar anècdotes, «en quaranta anys s’acumulen moltes històries i conversacions de tota mena», i va repassar les seues contribucions a la Universitat d’Alacant. Navarro es va referir a la professora Soler com a una dona «valenta, moderna i entusiasta».

Després de les intervencions, els assistents van poder escoltar històries, reflexions i anècdotes sobre els homenatjats en una taula redona moderada per Amparo Navarro en la qual van intervenir Juan Martín Queralt, catedràtic de Dret Financer i Tributari de la Universitat de València; Manuela Fernández Junquera, catedràtica de Dret Financer i Tributari de la Universitat d’Oviedo; Francisco Escribano López, catedràtic de Dret Financer i Tributari de la Universitat de Sevilla; Gaspar de la Peña Velasco, catedràtic de Dret Financer i Tributari de la Universitat Complutense; Antonia Agulló Agüero, catedràtica de Dret Financer i Tributari de la Universitat Pompeu Fabra, i Eva Aliaga Agulló, catedràtica de Dret Financer i Tributari de la Universitat Miguel Hernández d’Elx.

L’homenatge va tancar amb un vídeo amb imatges dels homenatjats, el professor Juan José Bayona de Perogordo i la professora María Teresa Soler Roch, que es va adreçar als assistents, abans de concloure l’acte per a mostrar el seu agraïment i assegurar que malgrat haver «aterrat en la Universitat d’Alacant procedent de la Universitat de València» -de la mà del primer rector de la UA, Antonio Gil Olcina, present també a l’acte-, «aquesta és ma casa», i va assegurar sobre Bayona que «compartir la meua carrera professional i personal amb ell ha sigut el privilegi més gran, és irreemplaçable».