El Consell Social de la Universitat d'Alacant ha distingit aquest any el catedràtic i exrector de la Universitat d'Alacant, Salvador Ordóñez, per la seua trajectòria acadèmica, el catedràtic de Química Inorgànica, Francisco Rodríguez Reinoso, per la seua feina en l'àrea d'investigació i la Universitat Permanent de la Universitat d'Alacant, per la seua implicació social.

Els Premis 2019 del Consell Social de la Universitat d'Alacant seran lliurats el pròxim 4 d'abril a la seu de l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea amb seu a Alacant, EUIPO.

Aquest any, el Consell Social ha decidit reconèixer la trajectòria acadèmica de Salvador Ordóñez. Catedràtic de Petrologia i Geoquímica de la Universitat d'Alacant, ha fet més de 130 publicacions en revistes científiques espanyoles i estrangeres, moltes d'aquestes relacionades amb recursos minerals: roques ornamentals, bauxites, sulfat sòdic, àrids i sulfurs.

Durant la seua etapa acadèmica, va dissenyar i va posar en marxa el laboratori de Petrologia Aplicada en la Universitat d'Alacant, centre europeu de referència, per a l'estudi de les roques ornamentals, que dona suport al sector del marbre de la Comunitat Valenciana.

Ordóñez també ha estat, vocal, secretari general i president de congressos internacionals com el International Congress of Sedimentology. També va ser durant anys autor dels tòpics «Geologia», «Geofísica», «Mineralogia» del Diccionari Enciclopèdic Universal Espasa.

Investigació: Francisco Rodríguez Reinoso

En la categoria d'investigació, el guardó del 2019 ha recaigut en Francisco Rodríguez Reinoso, professor emèrit de la Universitat d'Alacant qui ha fet diverses investigacions amb materials carbonosos. Mundialment reconegut pel seu treball en el camp de l'adsorció (fenomen pel qual un sòlid o un líquid atreu i reté en la seua superfície gasos, vapors, líquids o cossos dissolts) i els carbons activats. Responsable de més de 120 projectes d'investigació científica i de contractes amb la indústria.

Rodríguez Reinoso, catedràtic de la Universitat d'Alacant, ha rebut importants guardons en l'àmbit científic, com el premi de la Societat Japonesa del Carbó, i de la Societat Americana del Carbó, entre altres, i ha estat assessor de l'OTAN en el programa Sicence for Peace.

UPUA

D'altra banda, el premi a la Implicació Social ha estat aquest any a la Universitat Permanent de la Universitat d'Alacant, pel seu programa de desenvolupament científic, cultural i social per a promoure la ciència i la cultura, al costat de les relacions intergeneracionals, per a millorar la qualitat de vida de les persones majors i fomentar la participació d'aquests en el seu context com a dinamitzadors socials.

El Consell Social té encomanada la missió d'actuar com a impulsor de la participació de la societat en la Universitat, i exercir com a element d'interrelació entre les dues, operar d'interlocutors i traslladar, entre un àmbit i altre, les seues respectives expectatives, necessitats i demandes.

Per tant, aquests premis tenen com a objectiu reconéixer d'una banda aquells agents socials que s'han distingit per la implicació i la col·laboració d'aquests amb la Universitat d'Alacant, però també aposten pel reconeixement a estudiants, investigadors, professorat i egressats que han destacat en els seus respectius àmbits i trajectòries.