La Fira Internacional de Turisme, FITUR, que organitza IFEMA en col·laboració amb l’Associació Espanyola d’Experts en Turisme (AECIT), ha comunicat el guanyador del Premi Tribuna FITUR Jorge Vila Fradera, destinat a reconèixer el millor treball de recerca acadèmica relacionat amb el sector del turisme.

En aquesta vintena edició, la distinció ha recaigut en el treball «Rentabilidad y competitividad en los distritos turísticos de la costa espanyola», els autors de la qual són Bartolomé Marco, Enrique Claver, Mercedes Úbeda, Francisco García i Patrocinio Carmen Zaragoza, del Departament d’Organització d’Empreses i de l’Institut Universitari d’Investigacions Turístiques de la Universitat d’Alacant.

En aquest treball s’ha aplicat la teoria dels districtes industrials al sector turístic espanyol per a donar origen al que es coneix com a teoria dels districtes turístics. Després d’identificar els districtes turístics a la costa espanyola, seguint per a fer-ho la metodologia ISTAT, el treball analitza en quina mesura es genera el denominat efecte districte per a ajudar els hotels a ser més rendibles, a créixer més ràpidament i a ser més competitius internacionalment.

També estudia l’efecte arrossegament que l’aglomeració d’aquests districtes té cap a la inversió hotelera procedent de l’exterior, tant de països avançats com de països emergents i en vies de desenvolupament.

La decisió ha volgut reconèixer amb aquest premi l’esforç i la dedicació que els experts, mitjançant l’estudi i la investigació, han realitzat per a aconseguir una indústria turística d’excel·lència. Tenint en compte els criteris següents: el grau d’innovació, la metodologia, l’estructura del treball i la bibliografia utilitzada.

El guanyador ha sigut triat per un jurat d’experts format per un comitè tecnicocientífic de selecció entre els membres d’AECIT, al qual s’incorporen els patrocinadors d’aquesta tribuna i representants de FITUR.