L’aplicació que permet desplaçar-se sense acompanyant a invidents, NaviLens, ha sigut la guanyadora dels XVII Premis Everis. La Fundación Everis ha reconegut la innovació i esforç de l’startup Neosistec i el grup d’investigació MVRLab de la Universitat d’Alacant (Laboratori d’Investigació en Visió Mòbil) amb 60.000 euros i serveis d’assessorament valorats en 10.000 euros. Seleccionada entre més de 1.000 propostes de 20 països, el lliurament de premis va tenir lloc el passat 3 de desembre en un esdeveniment als cines Callao.

NaviLens, basat en codis BIDI, a diferència d’altres marcadors com els codis QR té un potent algorisme basat en Visió Artificial capaç de detectar múltiples marcadors a grans distàncies en mil·lisegons, fins i tot en moviment i sense necessitat d’enfocar. Aquest sistema, dissenyat des d’una estratègia de col·laboració empresa-universitat, ajuda persones amb ceguesa o baixa visió a guiar-se de forma completament autònoma.

Com a prova pilot, des del mes de març passat, NaviLens està sent provada per usuaris amb discapacitat visual en el metro i la xarxa d’autobusos de Barcelona. El funcionament és molt senzill, únicament cal descarregar l’aplicació gratuïta de NaviLens i llegir amb la càmera del mòbil les etiquetes que es troben desplegades en les estacions de metro i marquesines d’autobús.

Després d’escanejar el codi, els usuaris poden obtenir informació sobre la seua ubicació, temps de pas de l’autobús, incidències, informació de la ciutat, etc. en format locutat, vídeo o web..