El Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) acull l’exposició “Temps d’art 2018” a la sala El Cub, una mostra que està integrada per les obres plàstiques de les tres artistes que van ser seleccionades en la primera convocatòria de beques, en l’apartat producció d’exposicions, llançada per la Càtedra Antoni Miró d’Art Contemporani de la Universitat d’Alacant i la Fundació Banc Sabadell.

Les creadores, Mercè Díaz, Luisa Pastor i Silvia Viana, van resultar beneficiàries d’aquestes beques i ara presenten les seues obres al Museu Universitari.

Concretament, Mercè Díaz presenta el projecte “Memòria i identitat”, una reflexió que vincula el temps amb l’espai habitat/deshabitat a través d’un llenguatge multidisciplinari amb obre fetes amb pintura, fotografia, escultura i obra gràfica.

Amb la proposta “Cossos de fàbrica”, Luisa Pastor recupera una sèrie de documents de l’època de la Revolució Industrial a Alcoi a partir dels quals es pot “reconstruir” i visibilitzar una memòria alternativa i d’arxiu visual a través de la fotografia, el collage, els mapes o els textos.

Per la seua part, Silvia Viana mostra a través de la proposta “Soldats” una pintura de crítica social, una mirada cap als soldats, homes i dones, que qüestionen l’ordre establert i lluiten per defensar i crear una societat més justa i igualitària.

La Universitat d’Alacant, a través Càtedra Antoni Miró d’Art Contemporani, i en col·laboració amb la Fundació Banc Sabadell, va convocar a 2018 vuit beques per a la recerca i producció d’exposicions.

Tres d’aquestes ajudes s’han destinat a la producció d’exposicions en concepte de materials i publicació del catàleg; tres més per a la recerca teòrica, crítica o històrica de l’art contemporani; i altres dos per a investigar sobre les diferents activitats desenvolupades per Antoni Miró.

Cinc propostes

L’exposició que acull el Museu de la Universitat d’Alacant no és l’única que, organitzada per la Càtedra Antoni Miró d’Art Contemporani, es pot gaudir actualment en la província d’Alacant. Juntament a “Temps d’Art”, la càtedra també exposa una col·lecció fotogràfica anomenada “Route 55, Pere Ruiz de la Rosa” al Centre Cultural d’Alcoi, fins el 2 de febrer.

També a Alcoi, però al Centre Cultural Ovidi Montllor, la càtedra ha organitzat la exposició “Llibre Objecte, Eines d’Art”, que també romandrà oberta fins el 2 de febrer de 2019.

La tercera proposta serà inaugurada el 13 de desembre a la Llotja de Sant Jordi, també a Alcoi, on romandrà oberta fins el 3 de febrer de 2019 amb el títol de “Mig segle d’arquitectura. Vicent M. Vidal i Vidal”.

Finalment, cal destacar la exposició permanent que l’artista alcoià Antoni Miró, protagonista de la càtedra d’art contemporani de la UA, ofereix al Palau d’Otos, a aquest municipi, i que ha anomenat "La Col·lecció d'Otos (i obra recent)".

Càtedra Antoni Miró d’Art Contemporani

La Càtedra Antoni Miró d’Art Contemporani de la Universitat d’Alacant es va crear l’any 2015 amb l’objectiu de promoure i contribuir al coneixement i a la difusió de l’art contemporani, especialment el valencià, gràcies a la col·laboració entre la Universitat d’Alacant, l’artista Antoni Miró, l’Ajuntament d’Otos i l’Ajuntament d’Alcoi.

Aquesta càtedra va nàixer amb la voluntat de ser un nucli de reflexió, debat, recerca i divulgació en el camp de l’art plàstic contemporani, així com de les seues relacions amb el pensament i amb la resta de manifestacions artístiques: literatura, música, o cinema, entre altres.