L’equip de recerca està liderat pel químic-tecnòleg Rubén Costa, de l’IMDEA Materials, i els químics Javier García, de la Universitat d’Alacant, i Jesús Berenguer, de la Universitat de La Rioja

El grup ha superat amb aquest treball un dels esculls més grans en l’avanç cap a noves fonts d’il·luminació artificial més saludables.

L’alt contingut de llum blava que presenten els LED actuals pot ser lesiu per a la retina humana, especialment per als xiquets, i té un impacte negatiu en la química del cervell.

Rubén Costa, investigador de l’Institut IMDEA Materials de Madrid; Elena Lalinde i Jesús Berenguer, de la Universitat de la Rioja, i Javier García, de la Universitat d’Alacant, han aconseguit produir un material semblant a l’arena (nanopartícules de sílice) que emet una llum blanca de gran qualitat per a una nova generació de LED híbrids. En eliminar la llum blava, l’arena produïda pels investigadors espanyols evita els riscos per a la salut que tenen els LED actuals.

El desenvolupament de noves nanopartícules de sílice que emeten llum és un dels camps més competitius i amb més aplicacions en la investigació de noves fonts de llum artificial, ja que a més de reduir l’impacte negatiu sobre la vista poden fabricar-se més respectuosament amb el medi ambient.

Dins d’aquest camp, els investigadors de la Universitat de La Rioja i de la Universitat d’Alacant són experts en l’ús de la química de la coordinació anomenada sol-gel, una tècnica que permet preparar òxids metàl·lics amb noves propietats. Per la seua banda, Rubén Costa, un dels líders internacionals en el disseny de dispositius luminescents, com els LED, i en el desenvolupament de l’energia fotovoltaica, investiga les propietats d’aquests òxids juntament amb el grup que lidera a IMDEA Materials.

L’aportació fonamental d’aquest treball és que s’ha aconseguit produir llum blanca, que destaca per l’estabilitat que té, la qualitat excel·lent i que no danya la vista. Fins ara, altres investigadors havien aconseguit produir materials semblants que emetien llum verda, blava o roja, però no blanca que és el color clau per a la seua explotació futura.

A més, els LED preparats amb aquest nou material presenten un rècord d’estabilitat molt per damunt dels que s’havien desenvolupat amb anterioritat en altres colors. La llum que emeten aquests nous LED és molt semblant a la llum solar, la qual cosa fa que també siga més saludable. L’interès pràctic d’aquesta arena emissora de llum blanca és que podria substituir els actuals filtres de color basats en terres estranyes com l’itri, l’extracció i l’explotació del qual causa importants efectes negatius sobre el medi ambient.

El treball d’aquest equip de pioners espanyols ha sigut publicat per la revista Materials Horizons, una de les revistes científiques internacionals més important en el camp de les aplicacions de nous materials.