La Universitat d’Alacant lliurarà els premis convocats per la Càtedra Internacional Marjal Healthy sobre Edificació Saludable que enguany celebra la dotzena edició. L’objectiu principal d’aquests premis és cercar nous talents entre estudiants europeus dedicats al disseny d’estructures i espais d’habitatge en els quals es conjugue la sostenibilitat, l’adaptació, el menor impacte a l’espai i l’accessibilitat.

En el repte participen equips formats per alumnat procedent de la Universitat d’Alacant (UA), la Robert Gordon University (Aberdeen, Regne Unit), Beuth Hochschule für Technik (Berlín, Alemanya) i la Hogeschool van Amsterdam (Holanda). L’equip guardonat s’anunciarà en la cerimònia de lliurament del premi que tindrà lloc dimarts que ve, 26 de juny, a les 18.00 hores a la Sala Cool del Museu de la UA.

La convocatòria d’aquest any s’ha centrat en el col·lectiu de persones grans. Les idees s’han d’enfocar, segons les bases, en projectes innovadors que prevegen la creació de deu apartaments destinats a ciutadans de la tercera edat de l’àmbit europeu.

Les propostes poden estar localitzades en qualsevol dels quatre espais en què se situen les universitats competidores, adaptant el disseny a les circumstàncies climatològiques, mediambientals i socials d’aquests territoris.

Els projectes competidors havien d’incloure, dins de la superfície establida en les bases del concurs, instal·lacions accessibles, amb banys adaptats, una sala multiusos per a la pràctica de tallers o exercici físic, i també una sala comuna per a un espai d’oci, televisió, menjador i cuina comunes.

Els Premis d’Edificació Saludable de la Càtedra Internacional Marjal Healthy pretenen incentivar el desenvolupament de nous projectes entre estudiants universitaris que generen idees innovadores en matèria de disseny d’habitatges integrats en l’entorn, amb una relació adequada amb el medi ambient i la tecnologia.

«Amb aquests premis aconseguim dos objectius bàsics. Un, millorar la formació dels nostres estudiants que, motivats en aquest certamen, posen en pràctica els seus coneixements teòrics universitaris; dos, generem espais de reflexió, bastim un laboratori d'idees en matèria d’edificació i construcció d’espais amb nous criteris adaptats a les exigències socials del segle XXI», ha explicat el director de la càtedra, Felipe Ruíz Moreno.

La decisió del jurat dividirà els guardons en diverses modalitats. D’una banda, es concedirà un premi al projecte que millor relacione disseny, modelització, construcció i el concepte saludable, dotat amb 1.000 euros i diploma acreditatiu. Al mateix temps, hi haurà tres premis més de 500 euros als millors projectes finalistes. La Fundació Marjal oferirà també als guanyadors dues beques per a fer pràctiques en una de les empreses del Grup Marjal.

La Càtedra Internacional Marjal Healthy de la Universitat d’Alacant, gràcies al mecenatge de la Fundació Marjal, té com a objectiu esdevenir un nucli de reflexió, debat i investigació en el camp dels paràmetres de vida i construcció saludable en un ampli espectre de temes d’interès.

Se centra, sobretot, en estudis i treballs que naixen dels valors saludables europeus i s’orienten a millorar la qualitat de vida de les persones a partir de les seues necessitats i inquietuds. El desenvolupament d’iniciatives noves dins d’aquests camps és l’objectiu principal d’aquests premis. En aquesta edició, el desenvolupament d’eines de simulació per al disseny d’edificis i la seua immediata aplicació a Europa porten a integrar-les com a part fonamental del certamen amb l’objectiu de dotar l’estudiant d’informació suficient per al seu ús futur.