La Seu Universitària de Torrevella i l’Ajuntament d’aquesta localitat han iniciat el projecte empresarial “Arquitectura efímera a Torrevella”, a través de la regidoria de Comerç. Quaranta-cinc estudiants de segon i tercer curs d’Arquitectura de l’Escola Politècnica Superior de la UA, sota la direcció de la professora Adriana Figueiras i amb la col·laboració del professor Andrés Silanes i l’arquitecta Olga Ruibal, han creat 22 instal·lacions d’arquitectura efímera que es van inaugurar dissabte passat i que romandran vigents fins al 16 de juny.

Per a incentivar els participants i fer més atractiu el projecte, s’ha convocat un concurs amb tres premis el jurat dels quals valorarà la implantació en el local, la capacitat de reconfigurar l’espai interior mitjançant la proposta espacial, i també la seua integració en l’espai existent; la coherència material i la precisió en l’execució; el desenvolupament teòric i conceptual; i l’impacte en l’entorn, l’empatia amb el context urbà, la implicació social i integració harmònica amb el producte de l’establiment, i també la capacitat de transmissió de valors de sostenibilitat i sensibilització social.

La iniciativa “Arquitectures efímeres” té quatre edicions anteriors a la ciutat d’Alacant, dues d’aquestes en l’àmbit comercial i altres dues en el cultural. Els principals objectius d’aquestes han sigut promoure la participació activa d’estudiants, comerciants, institucions, empreses i ciutadans en l’arquitectura i el disseny i involucrar l’entorn en un procés de col·laboració i de compromís públic.

Al llarg de les quatre edicions anteriors, uns cent joves van fer cinquanta projectes de petita escala i baix cost, amb els quals van aconseguir una gran mobilització social i mediàtica. El projecte “Arquitectures Efímeres” va ser reconegut l’any 2015 amb el Premi Nacional d’Arquitectura Efímera, Emporia d’or i l’any 2017 amb la Selecció Emporia.