Información

Información

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Les dones valencianes també compten

Les germanes Roig publicant Contem històries de dones d'ací 2, en què conten les històries de 22 dones valencianes puntals

Les dones valencianes també compten

Fa poc més d'un any donàvem raó des d'aquestes mateixes pàgines del llibre Contem històries de dones d'ací, un recull de 21 biografies de dones valencianes literaturitzades per Rosa Roig (Sueca 1962) i il·lustrades per Manola Roig (Sueca, 1966). Ara les germanes Roig, la primera llicenciada en filologia per la Univarsitat de València i l'altra, artista plàstica autodidacta, acaben el 2019 publicant Contem històries de dones d'ací 2, un nou recull en què conten les històries d'altres 22 dones valencianes puntals per a la vida cultural i política de la nostra societat. Per les seues planes desfilen Concha Alós, Cèlia Amorós, Cecília Bartolomé, Lucrècia Borja, Margarida Borràs, Patrícia Campos, Ascensión Chirivella, Beatriu Civera, Susi Díaz, Victòria Fernández, Lola Gaos, Ana Belén Giner, Matilde Gras, Hortensia Herrero, Gullermina Medrano, Núria Oliver, Teresa Oller, Esperança Ramos, Carmelina Sánchez Cutillas, Soledad Sevilla i Maruja Tomás. Escriptores, filòsofes, nobles, polítiques, cineastes... Dones de diverses classes socials, i de diverses professions, sense les quals els valencians i les valencianes no hauríem arribat on som. De fet, la mateixa Rosa Roig, afirma que es dedica a recuperar històries de dones per a no oblidar qui és. A més a més, en aquest sentit, convé destacar que les autores remarquen al final del llibre que aquest s'acabà d'escriure i d'il·lustrar un 9 d'Octubre «diada que commemora l'entrada de Jaume I a la ciutat de València l'any 1238, que mai hauria arribat fins ací sense la fermesa de sa iaia, Eudòxia de Comné; la lluita constant pels drets del fill de Maria de Montpeller; i el suport i els consells de Violant d'Hongria, la seua esposa», evidenciant així la importància del paper de les dones en la història de la humanitat. És de justícia, per tant, que a les dones se'ls hi atorgue el lloc que els correspon en justícia. I aquest és l'objectiu principal de la trajectòria creadora i activista de les germanes Roig.

Aquest nou conjunt de biografies segueix fil per randa la línia de l'anterior. Pel que fa a les il·lustracions, llevat de la portada, que passa del violeta al groc, en la resta de dibuixos destaquen els colors pastel, en mat, amb predomini dels tons porpra i morats, tot i que ben equilibrats amb els ocres i els argila. Sobre aquests fons Manola Roig, amb un traç fi i senzill ens ofereix rostres serens de mirades penetrants en unes ocasions i rialleres en unes altres. Intenses sempre. Per la seua banda, Rosa Roig, hi posa paraules a les vides d'aquelles cares amb meticulositat i amb una bona dosi de reflexió, perquè fer-nos pensar en les dones que ens han precedit és una manera de conscienciar-nos de la importància de la lluita feminista i del camí que encara ens queda per fer. Es tracta, per tant, d'un llibre senzill i atractiu, que s'ha de llegir a poc a poc i que té l'avantatge que no cal llegir-lo per capítols seguits: es pot obrir a l'atzar, fer-ne un tast breu, tancar-lo i pensar.

És cert que en els últims anys, sobretot en la literatura infantil i juvenil han proliferat els llibres biogràfics que posen en valor la figura de la dona en diferents àmbits de la vida. Cada editorial n'ha fet la seua pròpia selecció i seguint diferents criteris, l'encert de l'editorial Vincle i de Rosa i Manola Roig, des del nostre punt de vista, és sens dubte la valencianitat, ja que les dones valencianes en tant que pertanyents a una cultura minoritària i minoritzada de ben segur han estat doblement silenciades, per dones i per valencianes, com ja han denunciat altres autores com Maria Lacueva o Maria de los Ángeles Herrero.

Lo último en INF+

Compartir el artículo

stats