Información

Información

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

«Cuina i cultura del gust al País Valencià»

«Cuina i cultura del gust al País Valencià»

La cuina està de moda: n'hi ha programes en totes les cadenes de tv i amb diferents formats; n'hi ha reportatges on parlen els chefs dels caps d'estat i documentals, per capítols, on viatgers recorren mil indrets del Planeta descrivint els seus menjars. Personalment segesc un programa Les carnets de Julie, on la protagonista ens mostra una França d'una gran bellesa i d'un sabor extraordinari. Hui en dia, parlar de plats de cuina cotitza més que saber de Montaigne o de Rousseau.

Publicacions de la Universitat d'Alacant acaba d'editar Cuina i cultura del gust al País Valencià. El patrimoni culinari, de Jaume Fàbrega. Un estudiós de la gastronomia amb un extens currículum i un peculiar estil d'encarar-la, amb una curiositat antropològica i un vast coneixements d'història, d'economia, de literatura... El volum té dues part: una primera de presentació i comentari de la tradició gastronòmica valenciana i una segona amb un inventari de receptes de plats tradicionals. En la primera part, l'autor fa un repàs, amb rigor i meticulositat, dels menjars valencians agrupats en nou apartats: les salses (on destaca l'allioli), les olles (on el pa és primordial), els arrossos (amb la paella com a estrella), pastes i cereals (amb el protagonisme de la fideuà), el peixos i caragols (amb el bacallà com a primer actor), la carn i la caça (amb un relleu important del porc i del corder), herbes (amb els esclata-sangs, llicsons i altres vegetals), dolços (amb coques, torrons, pastissos...) i les begudes (on destaquen els vins dolços, des de la mistela al fondillol).

En la primera part de llibre, l'autor no es limita donar compte dels ingredients de cada plat i de la manera de cuinar-los, hi pondera l'abast de cada menjar, els orígens, les peculiaritats de la seua morfologia, les relacions geogràfiques i culturals, els lligams amb creences i projeccions imaginaries. La prohibició de menjar carn en quaresma explica, per exemple, la importància del bacallà (en borres, en pericanes o en altres plats valencians). La celebració del dia de Tots Sants, amb la menjada de panellets, pinyons o castanyes, s'inscriu en una creença encaminada a absorbir l'energia dels morts. Les digressions de caire especulatiu de Fàbrega -amb suport erudit, de tipus històric, econòmic, literari o psicològic- sobre el allioli, els arrossos i les paelles són fabuloses.

Cuina i cultura del gust al País Valencià és un autèntic festival de coneixement. Es llegeix amb plaer i amb sabor (no sols derivat d'imaginar a la boca allò que anem llegint). Una aportació formidable de Jaume Fàbrega que convé ressaltar de l'ingent allau de publicacions culinàries que ens envaeix.

Lo último en INF+

Compartir el artículo

stats