Información

Información

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Per combatre la literatura destinada «a torturar estudiants de secundària»

Carles Fenollosa. información

Narcís Almudéver és un jove escriptor valencià que treballa freelance en la revista Esclat i, mentre, escriu una novel·la. Més que viure, malviu. És el protagonista de Narcís o l'onanisme de Carles Fenollosa, l'obra guanyadora del premi Lletraferit 2018. La ficció ens acosta, minuciosament, la vida del protagonista: l'ofici d'escriure, dèries, pors, desitjos? A grans trets, els personatge, a banda de la seua vida quotidiana, ens porta al món literari i a la ciutat de València.

A Narcís la literatura li desferma una passió febrosa: evoca els clàssics amb fragments que recita de memòria o dialoga amb personatges literaris, com ara Jesús Oliver, el personatge d' Els treballs perduts de J. F. Mira -un germà d'esperit. També fa digressions sobre l'escriptura aforística i arremet contra la pseudo novel·la històrica o aquella altra producció industrial destinada «a torturar els estudiants de secundaria».

En el plànol personal a Narcís -un delerós bevedor de gin tònics, capaç d'arribar, sovint, a extrems descontrolats- l'acompanyen, dos amics: la Marta i el Xavi. El ressò generacional hi fa cap: les dificultats per assolir una remuneració adient, la proposta d'un oci compulsiu, el sexe, la música que els identifica? la percepció sobre el vertiginós moment històric. Mentrestant, Narcís Almudéver pastureja per la ciutat, descriu monuments i espais amb un desig d'indagar elements identitaris o, simplement, d'incorporar el seu llegat a la biografia col·lectiva.

Aquestes dimensions s'integren plàcidament a través d'una escriptura refrescant que segueix amb fluïdesa els meandres de la psiconarració. El nom del protagonista (i de l'obra) no és gens atzarós. Darrere d'un narcís(ista) hi ha senyals d'autosatisfacció, no escolta els altres, dient mots trivials pensa que diu coses importants? Del mite, caldria destacar, sobretot, la desconnexió del món exterior i l'autocomplaença. L'àmbit de les nostres lletres no és un camp de narcisisme i de narcisistes?

Tot plegat fa de la novel·la de Carles Fenollosa -un escriptor que no té encara els trenta anys- una referència a tenir en compte. Ah!, i al personatge, Narcís Almudéver, cal incorporar-lo, com antiheroi, a l'imaginari dels nostres dies.

Lo último en INF+

Compartir el artículo

stats