Información

Información

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Hivern en lila

Les germanes Rosa i Manola Roig Celda ofereixen en el seu llibre una varietat de vides de dones, però dones d'ací

Hivern en lila

Rosa Roig, llicenciada en Filologia, bloguera i escriptora, autora i dels textos de diversos llibres de contes, publicava l'hivern de 2018 juntament amb Manola Roig, artista plàstica, el llibre Contem històries de dones d'ací, un recull de biografies de dones en la línia de l'exitós Contes de bona nit per a nenes rebels d'Elena Favilli i Cavallo que compta ja amb dos volums i que oferia un ample ventall de biografies de dones d'arreu del món, des d'esportistes, fins a escriptores, passant per models, dissenyadores, mestres, etc. En aquest sentit, les germanes Roig també ofereixen una gran varietat de vides de dones; però amb la particularitat que, com diu el títol, elles ens parlen de dones d'ací. D'aquesta manera podem trobar des de polítiques, com Carme Alborch, que enceta el llibre, fins a monges, com Sor Isabel de Villena, que el tanca. Entre l'una i l'altra tenim dèneu figures de tots els àmbits, de totes les èpoques i de totes les ideologies -21 en total- que configuren en femení la cultura i la realitat valencianes.

La proposta de les germanes Roig, però, no és limita a la simple presentació de vides i rostres, sinó que amb un llenguatge intimista i senzill i amb unes imatges de línies ben definides i en primer pla en què predominen els morats i els colors pastel, recuperen aquestes dones i les situen en el lloc que en justícia els pertoca en la nostra memòria; perquè, com bé indica Ana López Navajas en el pròleg: «certament no coneixem què han fet les dones valencianes, perquè les nostres referències sempre solen ser hòmens: els clàssics, els moderns, els científics, els artistes... Sembla que vivim en un univers cultural o històric quasi habitat per ells». Tanmateix, en el llibre que tenim a les mas podem comprovar que això no és així., que les dones -en aquest cas, les dones valencianes- també hem contribuït a la construcció de la nostra memòria col·lectiva, de la nostra història com a poble i de la nostra cultura.

Un dels encerts del llibre és que cada nom de dona va acompanyat d'un subtítol que en defineix el tarannà, així podem esmentar, per exemple, Carme Alborch, La joia de viure, Virtudes Guevas Escrivà, Una dona d'honor, Rosanna Pastor, L'actriu compromesa o la voluntat creadora de la infatigable escriptora Isabel-Clara Simó, entre d'altres. Llegenda que les defineix i que també les humanitza i les acosta al lector.

En format apaïsat i una edició ben acurada, i amb el text introduït amb les típiques fórmules de rondalla popular i de conte, Contem històries de dones d'ací, i imatges nítides que -permeteu-me la llicència- em recorden les que, de petita, em dibuixava ma mare quan m'il·lustrava les històries que em contava, és a més a més és un llibre que arriba a lectors i lectores de totes les edats, senzill, però d'una qualitat literària innegable. És, en definitiva, un llibre bastit en la línia d'altres treballs de les germanes Roig, com ara l'exposició Nosaltres les escriptores, valencianes en el temps, que ja feia justícia a moltes dones oblidades de la nostra història passada i recent. Una obra molt necessària sobretot en un moment i un context social i polític en que el nou-vell feixisme s'obri pas novament a costa de les dones.

Lo último en INF+

Compartir el artículo

stats