Información

Información

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La màgia dels llibres

Els noruegs Klaus Hagerup i Lisa Aisato escriuem La nena que va salvar els llibres, un relat que ens atrapa des de la primera pàgina

La màgia dels llibres

Ara que arriba Nadal i en els temps que corren per a la lectura resulta quasi inevitable pensar en els més petits, sobretot a l'hora de fer els tradicionals regals. Així doncs, com hem fet altres anys, si encara teniu pendent escriure la carta als Reis Mags, recomanem que feu especial atenció al conte il·lustrat dels noruegs Klaus Hagerup i Lisa Aisato, La nena que va salvar els llibres, un relat ple de màgia que ens atrapa des de la primera pàgina, en el qual trobarem la història d'Anna, una xiqueta de 10 anys, gran aficionada a la lectura, que té por de fer-se vella. La seua passió per la literatura és tan gran que la bibliotecària del poble, la senyora Monsen, esdevé la seua millor amiga i li presenta en Milton Berg, l'home que treballa al magatzem de la biblioteca destruint els llibres que no llegeix ningú i que estan condemnats a l'oblit, tot i que ell també és un gran amant de la literatura.

El fet de plantejar-se el destí dels personatges que viuen dins dels llibres que es destrueixen fa descobrir a l'Anna que la joventut i la vida eterna solament es pot aconseguir a través dels llibres, que sempre poden retornar a la vida mitjançant la relectura. És així com la jove protagonista es fa el ferm propòsit de llegir tots els llibres que puga perquè els seus personatges no siguen oblidats, i en aquest afany descobreix un misteriós llibre amb el final en blan i si el vol saber ha de trobar l'autor. Comença l'aventura!

Mereixen una atenció especial es bellíssimes i elegants il·lustracions carregades de tendresa i al mateix temps de misteri que acompanyen la història en un equilibri ben harmònic amb la poesia i la màgia que caracteritzen el text. De fet, entre altres coses, han suposat importants reconeixements per a la seua autora, Lisa Aisato, com per exemple el Memorial Astrid Lindgren (2018). En aquest sentit, La nena que va salvar els llibres, ens introdueix en la màgia de les biblioteques des de les mateixes guardes que al començament evoquen una prestatgeria plena de llibres totalment fosca i al final trobem la mateixa prestatgeria, però amb un punt de llum: l'Anna, que, amb una escala, s'ha introduït en un prestatge i llegeix. I és que no podem negar que la literatura ens il·lumina la vida. Ens il·lumina. Potser és per això que un dels colors que predomina en les il·lustracions és precisament el groc de la llum, que en moltes d'elles destaca la figura de la protagonista quan llegeix; és a dir, quan rescata llibres de la foscor de l'oblit.

Tenim a les mans, doncs, «un llibre de llibres», que posa en valor l'amor per la literatura i la mostra com un viatge meravellós i fantàstic. Una història d'una gran sensibilitat, carregada d'imaginació i de poesia que agradarà a tota la família i que podem aprofitar per despertar la imaginació dels més petits i el gust per l'estètica de la imatge i introduir-los en plaer de gaudir de la calma i la soledat que sempre requereix una afició com la lectura. Com dic: una abona aposta per a Reis.

Lo último en INF+

Compartir el artículo

stats