Celebrem el quinzé aniversari de la declaració de Paratge Natural Municipal del Clot de Galvany, un espai natural singular i ric en biodiversitat que en 2005 amb aquesta figura es va reconéixer la importància ambiental de l'enclavament i la seua necessitat de conservació.

Hui, 21 de gener, compleix quinze anys la declaració del paratge natural municipal, l'únic espai natural d'Elx amb aquesta protecció, però soles de moment, perquè des de Medi Ambient treballem per a la declaració del segon paratge natural municipal d'Elx: el Pantà i el conjunt de serres del seu entorn, que volem protegir com el Clot de Galvany.

El Clot és un aiguamoll de referència del terme municipal il·licità, que acull nombroses espècies animals i vegetals protegides, és pas de centenars de tipus d'aus i com moltes marjals costaneres, ha estat amenaçada per la pressió urbanística de les darreres dècades prèvies a la seua protecció. El Clot de Galvany va viure un moment d'especial perill als anys setanta amb el plantejament d'un projecte urbanístic que el va destruir i canviar per complet la fisonomia del paratge, però que gràcies als moviments ecologistes i a la societat civil, es va aturar l'amenaça i salvar de la destrucció total.

També importantíssim el treball dels tècnics de l'Ajuntament que en 1996 es van fer càrrec de la recuperació i protecció del paratge prèvia a la declaració i que començaren amb els treballs de reparació per posar en marxa en 1998 el Servei de Control i Educació Ambiental.

Vull reconéixer a totes les persones que lluitaren per la salvació del paratge i en especial al director conservador del Clot de Galvany, Juan Carlos Aranda, per la seua lluita i la tasca diària de conservació, així com el treball que desenvolupa l'empresa mixta Aigües d'Elx amb la gestió de l'aigua al paratge. I sense dubte, al moviment ciutadà que alçà la veu en defensa del territori i en contra de la destrucció d'un espai importantíssim per a l'ecosistema natural, actualment un punt únic d'educació i divulgació ambiental.

Elx fórem el primer municipi de la Generalitat Valenciana en sol·licitar la declaració de Paratge Natural Municipal d'un espai, encara que es va materialitzar molt més tard. A dies d'ara, treballem en el blindatge de l'entorn del paratge natural al Fondet de la Senieta i les Llomes de Bassars, superfície que duplica a l'actual. A més, la zona patirà una transformació molt positiva amb el programa paisatgístic que contempla el Pativel (Pla d'Actuació Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral), per a la recuperació dels espais dunars i la continuïtat de la via litoral interior del Clot de Galvany fins al Parc Natural de les Salines de Santa Pola.

Per conéixer tota la història del Clot de Galvany, les activitats que organitza el paratge al llarg de l'any i que enceten 2020 amb la celebració del XV aniversari. Els dies 25 i 26 de gener continuen amb unes jornades que fan un repàs de la història del paratge i de tots els protagonistes que aconseguiren preservar-lo perquè hui siga un lloc visitat per milers de persones cada any.

I quan parlem del Clot de Galvany no podem quedar-nos solament en la importància mediambiental del paratge, perquè a la rica biodiversitat se li afegeixen elements patrimonials que ens conten la història com fan els búnquers i trinxeres de la Guerra Civil i sistemes defensius de vigilància antiaèria que es conserven al paratge, les ruïnes d'una ermita medieval o una granja romana, entre altres.

Per tot el que s'ha exposat i per molt més, el Clot de Galvany és visita obligatòria tant per a turistes com per als il·licitans. Des d'ací anime a tota la ciutadania que no el conega a apropar-se un cap de setmana a qualsevol de les activitats organitzades i així descobrir de primera mà el seu valor, perquè el coneixement és el millor antídot i garantia de protecció i conservació dels valors mediambientals, patrimoni de tots els il·licitans i les il·licitanes.

Per molts anys!