13 de agosto de 2019
13.08.2019
Información

Tu també cantes el Misteri

13.08.2019 | 04:15
Tu també cantes el Misteri

El passat deu d'agost, a la Prova de l'Àngel, la Càtedra del Misteri de la UMH va repartir entre els xiquets i xiquetes que hi assistiren unes ales de cartró amb el lema «Jo també cante el Misteri»/«Yo también canto el Misteri». Les ales simulen un plomatge blanc i blau (colors significatius a La Festa) i tenen un cordó que permet penjar-se-les i sentir-se un àngel més de la representació.

Amb aquesta iniciativa, la Càtedra vol posar l'èmfasi en els més menuts que són, al cap i a la fi, els protagonistes de la «Prova de l'Àngel» i els futurs responsables de conservar i difondre el nostre Patrimoni de la Humanitat.

Fa uns anys, aquesta mateixa entitat va organitzar un congrés sobre el futur de La Festa on van participar diferents representants de la societat il·licitana (del món acadèmic, del periodisme, de la docència€). Una de les principals conclusions a què arribaren va ser la necessitat de donar a conéixer el Misteri des dels centres educatius. Nosaltres, des de les aules, no podem estar més d'acord amb aquesta afirmació. És obvi que només es pot estimar allò que es coneix. Per això, vam posar en marxa un projecte que tenia com a eix el Misteri d'Elx com a principal expressió identitària de la nostra ciutat. Des d'una aproximació multidisciplinar, vam aprofitar allò que el temari ens marcava a les assignatures de matemàtiques, música, tecnologia, llengua, religió, història€ per a explicar-ho des de la nostra realitat més immediata.

Aquell projecte, que es dugué a terme el curs 2017-18, va encetar vies de col·laboració amb docents de diversos centres d'Elx que ja treballaven el Misteri amb iniciatives més individuals a les seues classes i també la possibilitat d'aprofitar tot allò que les institucions locals poden oferir a les escoles. La Càtedra del Misteri, els ajuts del Programa Òsmosi de la UMH, la Sociedad Venida de la Virgen, el Patronat o la Regidoria d'Educació van posar al nostre abast recursos que no imaginàvem. No podem oblidar com Patricia Macià, aleshores regidora d'Educació, va acollir el projecte i el va fer seu. Sobretot va insistir en la importància d'elaborar materials didàctics que pugueren ser aprofitats a tots els centres de la localitat.

Les ales que va repartir el dia deu la Càtedra, com el retallable de la mangrana que es va reeditar el curs passat, són també materials que poden aprofitar-se a les aules. Tant de bo hi haguera més iniciatives com aquestes. El lema que s'ha triat, «Jo també cante el Misteri», ens recorda que La Festa és el producte d'una col·lectivitat. Una col·lectivitat formada per la suma de molts individus (cadascun d'aquests «jo») que cada 14 i 15 d'agost fa possibles les festes de la Mare de Déu de l'Assumpció.

El fet que les nostres festes siguen a l'agost, completament fora del calendari acadèmic, fa impossible acompanyar-hi els més joves des dels centres escolars. Per això, necessitem més propostes com aquesta, que no parteixen de l'àmbit educatiu i que tenen com a protagonistes els xiquets. Nosaltres, per la nostra banda, reivindiquem les representacions extraordinàries de novembre com una oportunitat d'acostar l'alumnat al nostre patrimoni cultural.

Ja siga des de les escoles, com des de la Càtedra del Misteri o els diferents agents socials que vulguen participar-hi, hem de sumar esforços per a aconseguir l'objectiu que tots els xiquets i xiquetes d'Elx senten La Festa com un tresor que han de valorar i cuidar.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook