Tot i que el dia litúrgic de la seua festa és el 8 d´agost, els cristians de Xaló celebren el seu patró, Sant Domènec de Guzman, hui dia 4.

Domènec, que va nàixer a Caleruega el 1170 i morí a Bolonya el 1221, va ser el fundador de l´Orde dels Predicadors. Dels 14 als 21 anys, Domènec va estudiar Humanitats, Filosofia i Teologia a l´Estudi General de Palència.

Canonge de la catedral d´Osma, va vendre els seus llibres de pergamí (amb anotacions i resums) davant la pobresa de la població. Domènec, sensible amb la pobresa dels més necessitats, deia: "Com podré estudiar en pells mortes, quan els meus germans moren de fam?".

El 1194 Domènec va ser ordenat prevere i el 1205, va conèixer l´heretgia dels Càtars al Llenguadoc, on un any després es va instal·lar per predicar l´Evangeli. Rebutjant la violència, Domènec només utilitzava les armes del bon exemple i de la predicació. El 1215 a Tolosa, establí la primera casa de l´Orde dels Predicadors i a finals del mateix any anà a Roma per demanar l´aprovació de l´Orde. Finalment, el 22 de desembre de 1216, el papa Honori III, amb la butla "Religiosam vitam", confirmà l´Orde de Frares Predicadors. Així ho canten uns Goigs antics: "La doctrina que ensenyareu/ obreu perfectament,/ y ab lo zel que predicàveu/ convertíreu molta gent;/ curant tota malaltia,/ febres, frets y altres dolors". Per tant l´any passat va fer huit segles de la confirmació d´aquest Orde per part del papa Honori III.

El 1219 Domènec encarregà al beat Miquel de Fabra la fundació de convents a la Coronà d´Aragó. El mateix Miquel de Fabra "mantingué contactes amb el rei Jaume I, que el va nomenar el seu predicador i confessor", com ha recordat el P. Alfonso Esponera, historiador dominic.

Amb molt d´encert, els convents dels predicadors de València i de Xàtiva, a finals del XIII i principi dels XIV, van tindre escoles de llengües orientals, les anomenades Studia linguarum, degut a la preocupació per preparar els missioners dominics en la llengua, la cultura i les tradicions dels països orientals on eren enviats.

Aquestes escoles van ser impulsades, en bona part, per Sant Ramon de Penyafort durant els anys que estigué al front dels dominics. Els predicadors que havien d´anar a l´Orient aprenien àrab i hebreu i la cultura, sobretot filosòfica dels països on eren enviats a predicar. Pense que si els bisbes i els preveres del País Valencià, i també les religioses que tenen col·legis, seguiren l´exemple de les escoles de llengües orientals dels dominics, aprenent, i per tant, predicant i ensenyant en valencià, farien possible la inculturació de la nostra Església en la llengua i la cultura dels valencians. I no com ara on la jerarquia valenciana no deixa entra als nostres temples la nostra llengua.

Diu la tradició que el 1208 la Mare de Déu s´aparegué a Sant Domènec, demanant-li que propagara la devoció al rosari: "Quant dels Sants la glòria véreu/ en aquella alta visió,/ molt gran contento rebéreu/ dels de vostra Religió;/ vent que la Verge´ls tenia/ baix del seu manto preciós".

Al bisbat d´Oriola-Alacant hi ha la presència de les dominiques del convent de la Santíssima Trinitat d´Oriola, presents a la ciutat des de 1602. Aquesta fundació, que van propiciar els dominics, va ser una realitat a partir de sis monges vingudes de les Magdalenes de València. La vida de pregària, de fraternitat i de silenci de les dominiques d´Oriola, és un signe de l´amor de Déu. També el dominics es van instal·lar a Oriola el 1512, en l´ermita de la Mare de Déu del Socors.

A més, Sant Domènec és patró de Xaló, a la Vall de Pop, des de 1760, que li ha dedicat una ermita a (construïda entre el 1691 i 1697 i reconstruïda el 1978), en honor d´aquest sant, amb la tradicional novena que li dedica aquesta vila de la Marina Alta.

Amb motiu de Capítol General dels frares Predicadors, que començà a Bolonya el 16 de juliol de l´any passat, el papa Francesc va dirigir un missatge adreçat al Mestre de l´Orde, fra Bruno Cadoré, on exhortava els frares i les monges deixebles de Sant Domènec a viure la tendresa i la misericòrdia, ja que "la credibilitat de l´Església passa pel camí de l´amor misericordiós i compassiu, que dóna nova vida i infon el coratge per mirar el futur amb esperança".

Que Sant Domènec de Guzman ens ajude a portar l´Evangeli a la nostra societat, per tal de ser missatgers del Regne: "Ab gran goig y alegria/ cantarem vostres llahors:/ Sant Domènec, llum y guia/ dels Frares Predicadors".