Información

Información

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tribuna

Un calvari de 5 anys i 5 mesos

Va ocórrer un diumenge. Ho recorde perfectament perquè l'endemà, mentre pujava al poliesportiu per La Beniata, com en aquell temps feia quasi cada dia, vaig veure unes tanques metàl.liques que impedien el pas a l'àrea dels polígons Santiago Payà i Sembenet. Era el mes d'abril de 2012 i la ciutat estava vestida de festa, però mentre un fum d'empreses i treballadors es preparava per als moros i cristians es va trobar amb un calvari, una setmana de passió inesperada que a la fi haurà durat cinc anys i quasi cinc mesos.

La història és complicada i fins i tot ningú ha aclarit veritablement -això vol dir, amb informes tècnics públics- si els problemes actuals del pont Fernando Reig s'hi relacionen en tot o en part. Era, reprenent la narració, el 12 d'abril de 2012 quan la gent de la veterana empresa tèxtil Miró Borràs amb Maria Julia Miró al cap, va alertar l'Ajuntament que hi havia alguna cosa trencada baix el pont que uneix La Beniata amb l'àrea Santiago Payà/Sembenet. Un tècnic municipal s'hi va desplaçar i es va emportar un ensurt monumental.

L'expert va veure de seguida que els fonaments del pont estaven trencats, la qual cosa comportava un gegantesc risc d'enfonsament de l'estructura. Donada l'alarma, l'enginyer va ordenar l'immediat tancament del pont, que va signar poc després l'aleshores regidor responsable, Paco Blay. Empresaris, treballadors i usuaris en general començaven el compliment d'una llarga condemna que no s'ha acabat fins al 7 de setembre de 2017. Açò ha estat possible arran de l'apertura del nou vial, amb dos carrils, tal volta una mica estrets i sinuosos -el pendent fa patir molt els camions de gran tonatge- però suficients per a gaudir d'una millora insospitada.

El vessant de La Beniata es força complicat i els recents estudis geològics han constatat que el terreny es desplaça en totes direccions, la qual cosa no ha pogut ser suportada pel malaurat pont. També s'ha verificat la impossibilitat de la reparació i per això s'ha fet el vial amb els dos carrils. Gràcies a tot açò el Camí de la Murtera -que també gaudeix d'un pontet, tot ja que dir-ho- podrà descansar una mica, tot esperant la fi de l'obra del Fernando Reig.

El camí obert aquest 7 de setembre és el tercer intent de donar una solució satisfactòria a les comunicacions en un punt entremaliat. Tal volta per això, seria força interessant menejar amb rapidesa l'accés de Santiago Payà a Batoi, per si de cas!

Lo último en INF+

Compartir el artículo

stats