Información

Información

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Imatges de la vida i de la mort

La fotografia de premsa té un caràcter molt específic. El Dia de les Entrades d'Alcoi hi ha mil-i-una fotos espectaculars damunt taula, però cal escollir-ne una. La de primera pàgina. La millor, la més expressiva. Un any serà un ballet; un altre, una esquadra; el següent, la panoràmica d'un boato. Les últimes Festes d'Alcoi que vaig cobrir per al Diari Información, l'elecció va ser inusualment senzilla perquè n'hi havia una que enlluernava per damunt de totes les altres: l'esquadra especial dels Aragonesos baixant completa per Sant Nicolau, similar a les que podeu veure ara mateix en cartells per tot arreu de la ciutat. "Mordor", va comentar el meu fill. A l'autora li diuen Juani Ruz.

Això no era el que passava normalment. Més aïna era tot el contrari, que hi haguera cinquanta fotos meravelloses entre les quals calia escollir. Jo col·laborava en la tasca, però Juani i el seu alter ego Miguel Vilaplana feien el triatge més gros. El món de la foto i la Festa és molt complex, sobretot en un temps en què el 80% de la població s'hi dedica, com es recalca al pròleg de l'exposició «Instants» que s'ha inaugurat al Centre Ovidi Montllor i que us recomane visitar.

És una acurada selecció d'imatges de Juani que reflectixen la vida i la mort, la diversió i el dol; les escenes dels Dimonis Rafolins, Els Enfarinats o els Moros i Cristians es combinen amb els taüts dels aviadors morts a l'incendi de Mariola de 1994 i amb la demanda de «Justícia», amb majúscula, dels afectats d'Ardystil o de la Caixa de Crèdit.

També hi ha cares, heterogènies, actuals i més antigues, entre altres la famosa foto de Miguel Abad Miró amb el quadre de Miguel Hernàndez en el seu taüt. La imatge d'una memòria. Mestre, Alejandro, Toni Miró, Núria Martínez amb els Alcodianos en 1997, els germans Piñero... I neu, molta neu; les destrosses del foc als boscos i a les fàbriques; l'Alcoiano, l'esport en general... És una selecció: es podria fer una altra mostra completament diferent i seria tant o més interessant. I una tercera...

Fotos de premsa. Amb detall, amb mirada. Fotos de la vida i de la mort d'una professional vinculada a Informació des de 1988. Recorde la primera foto que va fer: una assemblea de les associacions de veïns -l'antiga FAVA- a l'institut Pare Vitòria. L'endemà, una amiga que hi estava em va contar textualment: «Vino una niña a hacer fotos. Se tuvo que subir a una silla». La «niña» era ja una fotògrafa amb molta experiència i tècnica, qualitats que tan sols han fet que intensificar-se amb el temps.

Lo último en INF+

Compartir el artículo

stats