El dia de "l'entrà", dinant en la Filà, un company em recriminava que des de Fonèvol no recolzàvem a les xiques que ja començaven a tindre drets, i que eixe mateix dia n'hi havia huit allí dinant, com els seus companys. Això em va fer reflexionar; pot ser tenia raó i hauríem de destacar, encara més, el valor de les joves que estan pagant quota sencera.

Moltes d'eixes xiquetes tenien un o dos anys quan jo vaig creuar en la filà, i tot i que els seus pares pagaven la seua quota com la dels seus germans, la d'elles es considerava un "donatiu" a la filà. Desprès es van reformar els estatuts de la filà i els seus pares les van apuntar de nou, encara que només se'ls reconeix l'antiguitat des del 2003, malgrat que moltes paguen des de molt abans.

La meua filla gran, que té set anys, no entén que abans les dones no pogueren inscriure's en una filà i participar en les festes com jo, i em pregunta: "Totes poden apuntar-se?". Jo intente explicar-li com va tot; com ella, que és filla de festera, té més facilitat d'accés a ser membre de ple dret, però que a moltes dones que no ho són i que entren de nou, els és molt difícil haver d'aconseguir més de cinquanta firmes de festers de la filà, passar per assemblea i que a més les voten a favor tres quartes parts de l'assemblea (són les condicions per a ingressar en la meua filà). Ja sé que molts diran que les condicions són les mateixes per als homes que per a les dones, però les facilitats per a aconseguir-ho, de fet, no ho son.

Poc a poc, a mesura que passen els anys i les xiquetes es van fent majors, es planteja la possibilitat que arriben a poder fer alguna "diana", encara que a altres que ja han arribat i l'han demanada els l'han denegada (almenys a tres festeres en la meu filà). És un fet que m'il·lusiona i espere que a elles també, desitge que siguen valentes i tiren endavant, fent passos per que aquesta Festa nostra siga més completa i plena. Encara que s'avança, que un xic demane "diana" és normal, però que ho faça una xica és gairebé un miracle.

Crec que aquestes xiques són el futur i que segurament jo no ho voré, però arribarà el dia que una dona demane "Esquadra" i no siga cap gest heroic, només un exercici de normalitat.