La llibertat de premsa i expressió que avala la Constitució i que tants anys va costar aconseguir i normalitzar s'ha vist enterbolida els últims mesos per unes decisions que desenterren els fantasmes del passat, emmordassen fotògrafs i periodistes i, en definitiva, coarten la llibertat de premsa en tots els seus extrems. Em referisc a la censura de deu fotos de l'exposició "Fragments d'un any" de la Unió de Periodistes Valencians el passat mes de març. La decisió del PP de negar la realitat censurant el resum que els fotoperiodistes valencians havien preparat de l'any 2009 en l'exposició, que tenim el gust d'acollir al Centre Municipal d'Exposicions d'Elx fins al pròxim 29 d'agost, es va saldar, fins i tot, amb la dimissió del director del Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (Muvim), Román de la Calle, qui va mostrar el seu rebuig al veto institucional del PP a les fotografies promogut des de la Diputació de València.

Compromís va mostrar llavors la seua més enèrgica repulsa i rebuig a aquest veto i va recolzar incondicionalment De la Calle. També, des de la Regidoria de Cultura es va oferir, immediatament, algun dels nombrosos espais culturals de què disposem a la nostra ciutat per a exhibir l'exposició com a gest de suport als professionals del fotoperiodisme.

Aquesta situació va tindre el seu epíleg amb el suport menys esperat a la censura, el del Síndic de Greuges José Cholbi. Precisament la figura que ha de vetlar pels interessos i el respecte a les normes més elementals de la democràcia i la justícia es posiciona a favor dels manaires del PP i en contra dels periodistes i la justa llibertat d'expressió que representen.

L'exposició coincidirà a Elx amb la d'un dels pares del fotoperiodisme, Agustí Centelles, l'obra del qual, localitzada en vells negatius en una caixa de galletes abandonada, pot visitar-se al Museu Arqueològic i d'Història d'Elx fins al pròxim mes de setembre. Dues exposicions, dues mostres d'expressió, de llibertat periodística i de reflex de la realitat, la passada i l'actual, al servei de la ciutadania d'Elx i els seus visitants.