El Bus de la Llengua encadena quilòmetres i meravelloses històries. Ara està a Calp. Ahir de matí va rebre la visita de més de 200 escolars dels col·legis Azorín i Gabriel Miró. Són alumnes de cinqué i sisé de primària. S'ho van passar d'allò més bé. El valencià és un goig.

El bus explora, de fet, el vessant més lúdic de la llengua. Els xiquets fan girar l'alfaruleta (una de les activitats), ix una lletra i comença el joc d'enllaçar paraules. El valencià no té parar. És llançar la primera paraula i fluir una darrere l'altra. Als escolars els encanta aquesta manera àgil de descobrir el fascinant món dels mots.

El bus planteja activitats molt diferents de les de les aules. La participació és essencial. L'objectiu és motivar i fer gaudir als participants. Pedagogia i diversió. És una combinació que funciona.

Els escolars que ahir van entrar dins de l'autobús i van pujar al seu sostre descobert, a més de descobrir aspectes desconeguts de la seua llengua, van conéixer un poc més del territori valencià i de la seua cultura, tradicions i fins i tot gastronomia.

Poble a poble, aquest bus ja ha devorat la tira de quilòmetres. Vertebra la geografia valenciana. Calp és la darrera parada en la Marina Alta. Ha estat dos dies a l'aparcament dels col·legis Azorín i Gabriel Miró. Hui es mou a la zona del centre de salut.

La pluja va obligar a suspendre la visita a Xàbia de la passada setmana. Però a Benissa sí que va arribar el bus i després ha baixat a Calp. El camí continua. La setmana vinent esperen Altea, Benidorm i la Vila Joiosa.

Al llarg d'enguany, el Bus de la Llengua farà parada a 77 pobles i, en 2019, visitarà 29 més.

El bus també compta amb merchandising de la campanya «Sempre teua. La teua llengua», com ara samarretes, xapes i llapis. Aquells que el visiten se'n van amb un regalet. Aquesta iniciativa de recórrer la Comunitat amb aquest autobús que promou el valencià es basa en els principis que inspiren la política lingüística de la Generalitat, que són la diversitat lingüística i la cohesió social. L'objectiu és avançar, quilòmetre a quilòmetre, en l'equitat lingüística.