Conéixer com era l'antic bastió romà i les estades que ho embolicaven. El jaciment arqueològic del Tossal de la Cala de Benidorm ha reobert les portes però aquesta vegada convertit en museu a l'aire lliure i amb totes les estructures que han tret a la llum les excavacions dels últims anys a l'abast dels ulls dels visitants perquè coneguen de primera mà una part de la història més antiga de la capital turística.

Des d'aquest dimarts, les noves portes d'accés al jaciment ja estan obertes per als usuaris i els panells explicatius es despleguen pel camí fins al més alt donant detalls de les estructures, murs i habitacions que allí s'han trobat en les excavacions realitzades en els últims anys.

Entre elles, un bastió, terrasses i edificacions al costat de la muralla. Amb quasi el 80% del conjunt excavat, es poden contemplar els murs restaurats i cada estada diferenciada amb grava de colors en zones aterrassades sobre el flanc marítim. La visita d'aquest dimarts va servir perquè Jesús Moratalla, co director de l'excavació juntament amb la doctora Feliciana Salas, explicaren la finalització d'aquests treballs al costat de l'alcalde Antonio Pérez i la regidora de Patrimoni Històric, Ana Pellicer, a més d'altres membres de la Corporació.

Les últimes excavacions van descobrir estructures complementàries, una altra possible entrada, "en clavícula", molt de material ceràmic i algun metàl·lic (dos claus, una sonda espatulada i un fragment de ganivet). S'han detectat més traçats de muralla sota les edificacions existent en l'actualitat.

Les obres de recuperació al Tossal han comptat amb la inversió de més de 500.000 euros, amb fons FEDER. El "castellum" romà del *Tossal va tindre una gran importància en el moment de les Guerres Sertorianes entorn de l'any 80, segons van explicar els experts.