La nova delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, veu "una decisió adequada" que des de la Policia Nacional s'haja donat una instrucció que determina que en les oficines policials on s'atenga la ciutadania haja d'haver-hi almenys un funcionari que puga atendre en valencià en cada torn.

Calero s'ha pronunciat en aquests termes aquest dimecres a preguntes dels mitjans referent a això després de presidir el minut de silenci que s'ha guardat en repulsa de l'últim cas de violència masclista, ocorregut a Moraira. "Crec que estem en una terra que tenim dues llengües", apuntat la delegada del Govern central, que per això ha valorat que creu que "està bé que hi haja policies i qui vulga que se li parle en valencià, que hi haja recursos suficients perquè puguen expressar-se en la seua llengua amb total llibertat".

Ha aclarit també que es tracta d'una "recomanació": "És tot per a facilitar la comunicació amb els ciutadans, crec que és una decisió adequada", ha emfatitzat.

No obstant això, l'ordre de servei no ha sigut rebuda de grat en les comissaries de la província d'Alacant i la Confederació Espanyola de Policia (CEP) ha enviat un escrit al cap regional d'Operacions perquè modifique la instrucció i tinga en compte la realitat de les plantilles de les comissaries alacantines, "on la gran majoria dels funcionaris són de fora de la Comunitat Valenciana".

La CEP assenyala en el seu escrit que l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic estableix com a principi de conducta el que el ciutadà puga ser atés en la llengua que el sol·licite sempre que siga oficial, però també prohibeix expressament la discriminació del funcionari per motiu de naixement. En aquest sentit, consideren una discriminació que un policia no oriünd de la Comunitat Valenciana, com la majoria dels destinats a la província d'Alacant, poguera tindre responsabilitats disciplinàries per no atendre en valencià.

El sindicat planteja al cap regional d'Operacions de la Comunitat que "no s'atorgue a aqueixa mena de ciutadans o plataformes una sensació de poder tot d'una, ja que el seu comú denominador és la falta d'educació i el desig que una institució com la nostra, nacional, se senta fora de casa en aquesta terra".

La CEP precisa que són conscients que no es pot obviar l'oficialitat del valencià i com a solucions li proposa que l'agent actuant li indique que no parla valencià però que en castellà podrà atendre-li de manera apropiada; facilitar que la denúncia es faça de manera telefònica, passant després a signar-la, com es fa amb les llengües estrangeres; facilitar que per a ser atés en valencià acudisca a les dependències de la Unitat Adscrita de la Policia Nacional a la Comunitat Valenciana, als integrants de la qual sí s'exigeix "un nivell d'aquesta llengua regional".

Per part seua, la Plataforma per la Llengua, en un comunicat d'aquest passat dimarts, va valorar aquesta decisió després de les últimes "alertes" realitzades per l'entitat per "noves discriminacions lingüístiques d'agents de Policia contra els ciutadans" i va posar en valor que "sembla que la direcció del cos vol començar a posar-li remei". Aquesta entitat ha reivindicat que aquesta nova ordre arriba després de les seues reclamacions després de denunciar "diverses situacions de discriminació a Elx, Tavernes i València". El delegat de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, Manuel Carceller, ha valorat aquesta instrucció com "un pas avant en la defensa dels drets lingüístics per part dels cossos policials".