La divisió de competències entre els nous ministeris d'Universitats i de Ciència i Innovació resulta «poc tranquil·litzadora» en el terreny acadèmic, i així ho va dir dimarts el rector de la Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH), Juan José Ruiz, durant la celebració de l'acte acadèmic de Sant Tomàs d'Aquino. El rector de la UMH es va mostrar crític amb el repartiment de competències que separa en dues carteres Universitats i Ciències i Innovació després de la composició del nou Govern de Pedro Sánchez, mantenint el discurs de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles, així com de les confederacions de societats científiques que també l'han criticat amb duresa.

Juan José Ruiz va assegurar que educació i investigació «són dues activitats que resulta pràcticament impossible concebre de manera separada», alhora que va afegir que «a la vista està que aquesta preocupació i aquests suggeriments han sigut desoïdes, per la qual cosa esperem que hi haja un enteniment i una coordinació grans entre tots dos ministeris». Una tasca que l'Estat encomanarà a un nou òrgan de coordinació que estarà format per representants dels ministeris de Pedro Duque i Manuel Castells, segons un Reial decret aprovat ahir pel Consell de Ministres.

Per a defensar la seua posició enfront d'aquesta divisió de carteres, Juan José Ruiz va recordar que «el 85% de les investigacions científiques que es realitzen a Espanya tenen lloc dins dels campus universitaris». El rector també va indicar que «el sistema universitari espanyol es troba entre els 10 amb major producció científica i entre els 10 més equitatius del món». Per això, va vindre a dir que «si volem continuar mantenint aquests nivells, l'educació ha de deixar de veure's com una despesa i considerar-se una inversió fonamental».

El mandatari de la UMH va apuntar, en aquest mateix sentit, que «la necessària coordinació entre universitat i investigació resultarà fonamental en un context en el qual hui, més que mai, hem d'avançar junts i en el mateix sentit per al desenvolupament del país i del futur dels nostres joves».

Juan José Ruiz es va mostrar així de contundent durant l'acte en el qual van ser investits 53 nous doctors de la Universitat Miguel Hernández i en el qual també es van entregar els premis extraordinaris de doctorat. I davant ells va dir, per a defensar la seua tesi, que «el nombre de doctors i doctores que investiguen tant en les universitats com en l'entramat empresarial constitueix un dels indicadors més fiables del nivell de desenvolupament d'un país».

Distinció

La celebració de Sant Tomàs d'Aquino a la UMH va servir també perquè la institució retera homenatge a l'exrector Jesús Pastor, que després d'esgotar dos mandats al capdavant del campus ha tornat, com ell mateix va dir ahir, al seu despatx del Centre d'Investigació Operativa (CIO), on ja treballa en l'elaboració d'una publicació sobre eficiència econòmica. Jesús Pastor va rebre ahir la medalla d'or de la UMH en reconeixement al treball realitzat durant el seu rectorat i el va voler compartir amb les persones que han format part dels seus dos equips, així com amb el personal dels departaments que donen cobertura als òrgans de govern. «La vida ha sigut generosa amb mi», va afirmar Jesús Pastor, qui va reconéixer que «rebre aquesta medalla suposa un gran honor, ja que m'he dedicat a impulsar i consolidar la Universitat Miguel Hernández des de 1995, quan em vaig integrar en el grup promotor».

Jesús Pastor va rebre un calorós aplaudiment dels assistents, entre els quals ahir es trobaven el rector de la Universitat d'Alacant, Manuel Palomar; l'alcalde d'Elx, Carlos González; la subdelegada del Govern, Araceli Poblador; la directora general d'Universitats, Pilar Ezpeleta; així com representants de les forces i cossos de seguretat de l'Estat i de diverses institucions i entitats socials d'Elx i d'altres ciutats de la província.

LES FRASES DE JUAN JOSÉ RUIZ, RECTOR DE LA UMH

"Són activitats que resulta pràcticament impossible concebre de manera separada""La coordinació entre la universitat i la investigació és fonamental per al desenvolupament del país""La majoria de les investigacions a Espanya es realitzen als campus""L'educació ha de deixar de veure's com una despesa, és una inversió fonamental"

Ruiz presidirà els rectors valencians en «temps difícils»

La Universitat Miguel Hernández d'Elx acollirà el divendres, com va avançar Juan José Ruiz, el canvi de presidència de la Conferència de Rectors de la Universitats Públiques Valencianes, que passarà de la Universitat Jaume I a la UMH. Una presidència que, segons va dir Juan José Ruiz, arriba «en temps difícils», en els quals continuaran reivindicant «la urgent necessitat d'un nou pla de finançament de les universitats», així com la «urgent posada en marxa del conveni col·lectiu del personal docent i investigador laboral en la universitats públiques valencianes».

Tasques importants que, va afegir el rector de la Universitat Miguel Hernández, «es faran de comú acord amb la resta de rectors de la Comunitat Valenciana i amb la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital». El canvi de presidència reunirà a tots els rectors de la Comunitat Valenciana al campus d'Elx.