22 de enero de 2020
22.01.2020

Isabel Clara Simó descansarà al costat d'Ovidi Montllor en el cementeri d'Alcoi

El 24 de gener tindrà lloc un senzill homenatge en el qual es depositaran les seues restes en el cenotafi

22.01.2020 | 12:56
L'alcalde i el regidor de Cultura al funeral, a Barcelona.

La medalla d'or i filla predilecta d'Alcoi, Isabel-Clara Simó, descansarà en el cementeri de Sant Antoni Abat. L'acte per a donar l'últim adeu va ser acordat entre la família i l'alcalde, Toni Francés, que es va traslladar amb el regidor de cultura, Raül Llopis, fins al tanatori de les Corts de Barcelona, per a donar l'últim adeu a l'autora de «Júlia» i moltes altres obres.

L'acte a Alcoi serà senzill i auster, i es realitzarà divendres 24 de gener, a les 12 del migdia, en el cementeri de Sant Antoni Abat. El comiat començarà a la porta del recinte, per a recórrer un breu trajecte fins al cenotafi i dipositar-hi les restes d'una figura literària indiscutible, autora prolífica, que amb les seues obres, traduïdes a diferents idiomes, ha eixamplat la cultura i ha portat el nom de la ciutat més enllà de les nostres muntanyes.

Amb aquest senzill però sentit homenatge de comiat, Isabel-Clara Simó descansarà per sempre al costat del seu amic, Ovidi Montllor, en el lloc destinat a les personalitats més rellevants d'Alcoi. L'acte institucional estarà obert a la ciutadania i comptarà amb la presència de la Corporació Municipal, ja que l'autora tenia les màximes distincions que la ciutat pot atorgar, medalla d'or i títol de filla predilecta, i desprendrà també un clar caràcter cultural amb un recital de frases de l'autora acompanyat de música.

D'altra banda, i per a aquells que no puguen anar fins al Cementeri, en el saló de plens de l'Ajuntament, durant tot dijous 23 de gener, en horari de 9 a 20 hores, i divendres de 9 a 11 hores, hi haurà un llibre d'honor acompanyat de les banderes institucionals perquè els ciutadans puguen acomiadar-se d'aquesta filla d'Alcoi.

L'alcalde, Toni Francés, explica l'homenatge: «El dia 24, Alcoi podrà acomiadar a la que ha sigut fins ara la nostra principal escriptora, Isabel-Clara Simó, amb un acte a la seua mesura, senzill i sentit, amb música i lletra, amb passió, feminisme i compromís amb la vida i la terra. Una figura cultural però també humana molt volguda a Alcoi, que ha marcat moltes primeres lectures en valencià d'una gran quantitat d'alcoianes i alcoians, i que ens ha ensenyat a estimar la literatura però també a lluitar pel que creem».

Autora de llibres que han acompanyat a diferents generacions com «Júlia», o «Alcoi-Nova York», guardonada pels principals premis de la literatura catalana, traduïda al castellà, alemany, suec, , anglés, basc, francés, gallec, italià i neerlandés, ens deixa en herència més de 50 obres entre novel·la, teatre i assaig, i també articles periodístics. Una alcoiana culta i cultural, compromesa, feminista, pionera, lliure, amant del seu poble perquè, com sempre deia, un dels homenatges que més il·lusió li havien fet va ser aquell on Alcoi li va donar les màximes distincions, i va escenificar la seua novel·la "Júlia" en una ruta cultural.

Moltes personalitats s'han fet ressò de la seua desaparició com el president, Ximo Puig, que en un article dedicat a la seua figura va dir: «Isabel-Clara Simó ha esdevingut un cas extraordinari en terres valencianes des que, amb vint anys, decidira que la llengua d'Alcoi també servia per a expressar l'art que portava dins d'ella». Isabel-Clara Simó és una de les figures literàries més rellevants de la literatura catalana del segle XX, després d'un llarg viatge vital i cultural, descansarà definitivament, ací, a Alcoi, a la seua ciutat.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook