08 de noviembre de 2019
08.11.2019
Guardons

El Tempir d'Elx premia la tasca divulgadora del valencià dels professors de la Universitat d'Alacant Vicent Beltran i Carles Segura-Llopes

L'entitat destaca que el llibre 'Els parlars valencians' ha esdevingut una obra de referència bàsica per a l'estudi de la llengua i les seues variants

08.11.2019 | 14:38
Vicent Beltran i Carles Segura-Llopes durant la presentació del llibre 'Els parlars valencians' a la UA, el 2017.

L'associació il·licitana dedicada a la promoció i el foment de l'ús del valencià atorga aquest dissabte els seus guardons, que arriben a la setena edició i que també han recaigut enguany en la inspectora d'educació i nova membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua Tudi Torró i en l'Associació de Veïns del barri del Raval d'Elx.

L'Associació Cívica per la Llengua El Tempir d'Elx ha premiat la tasca divulgadora dels professors del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant (UA) Vicent Beltran i Carles Segura-Llopes, autors del llibre Els parlars valencians, que des de la seua publicació al 2017 ha esdevingut un èxit editoral i una font primordial per a l'estudi de la llengua i de totes les seues variants arreu del territori valencià. L'entitat ha atorgat als docents el guardó en la categoria Sud dels Premis El Tempir, que arriben enguany a la setena edició i que es lliuraran aquest dissabte 9 de novembre a Elx.

Els parlars valencians s'ha convertit en una obra de referència "per a conéixer totes les tonalitats del valencià i estimar-les", tot conjugant el rigor d'un estudi científic amb un llenguatge divulgatiu, que facilita que el contingut puga arribar molt fàcilment a un públic nombrós, tal i com destaca el president de l'Associacio El Tempir, Josep Escribano. A més, fa èmfasi en el fet que es tracta de "la culminació a 20 anys de faena", iniciada amb l'estudi dels parlars de les localitats d'origen dels autors, Callosa d'en Sarrià en el cas de Vicent Beltran i Alacant pel que fa a Carles Segura-Llopes.

Escribano assenyala que Els parlars valencians és "Una proposta del sud" del territori, en tant que és un treball sorgit des del Departament de Filologia Catalana de la UA, al qual, segons afigen fonts de l'Associació El Tempir, va sorgir en la dècada de 1990 "una fornada de nous professors que el van rejovenir" fins a "convertir-lo actualment en un referent pedagògic, d'estudi i d'estima per la llengua", a més de "bon coneixedor de la realitat del sud". Així mateix, consideren que, a través d'aquest llibre, Beltran i Segura-Llopes "han contribuït fermament a l'autoestima individual i col·lectiva com a poble" pel simple fet de "revalorar" totes les variants dialectals del valencià, "de manera que cada valencianoparlant puga veure's reflectit" al llibre. Per tot això, l'entitat ha considerat oportú atorgar aquest premi.

D'altra banda, en la categoria de País, el guardó dels Premis El Tempir ha recaigut en la pedagoga i inspectora d'educació Tudi Torró, que va ser directora territorial de la Conselleria d'Educació durant la passada legislatura autonòmica i que justament aquest divendres 8 de novembre ha sigut nomenada membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). L'Associació El Tempir destaca, en aquest sentit, la implicació de Torró en la promoció del valencià a Elx, explica Escribano, ja que "va impulsar la Festa per la Llengua, antecedent de les actuals Trobades", la qual cosa la fa "una persona referent".

Finalment, el premi en la categoria d'Elx ha sigut per a l'Associació de Veïns del barri del Raval, ja que "fa una tasca molt important a l'hora de consolidar el teixit social" de la zona i, a més, "dignifica l'ús del valencià" perquè és la llengua d'ús preferent en les seues activitats, destaca el president d'El Tempir. Per això, l'associació considera que "pot servir d'exemple per a la resta de la ciutat".


"Reforestació lingüística"

L'entrega dels Premis El Tempir té lloc uns pocs dies després de la celebració de la quarta edició de les jornades Llengua i Identitat al Sud, una altra de les principals activitats que duu a terme l'associació il·licitana. En aquesta edició, celebrada del 21 al 25 d'octubre passats, el tema ha sigut "la reforestació lingüística". Un terme amb què, segons Josep Escribano, es pretenia posar de relleu "la revitalització del valencià als nuclis urbans" de les comarques meridionals de la Comunitat Valenciana i "replentar-la en zones a on era llengua d'ús en el passat", com el Baix Segura, de forma que ara s'hi veja "com una llengua patrimonial".

En aquest sentit, Escribano recalca que "el sud valencià requereix una política lingüística concreta, no pot ser la mateixa que a zones com la Marina Alta", on l'ús social de la llengua és més elevat. Al llarg de les jornades es van fer diferents xarrades, es van tractar exemples de "situacions de conflicte lingüístic" i es van programar també activitats culturals.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook