La Generalitat ha fet el primer pas per a cobrir el lloc vacant en la direcció del Teatre Principal d'Alacant des de la marxa de Paco Sanguino el mes de maig passat. La Conselleria de Cultura ha enviat hui a la resta de propietaris del coliseu (Ajuntament d'Alacant i Banc de Sabadell) una proposta de bases per a convocar el concurs i cobrir la plaça amb la finalitat de "desbloquejar la situació i avançar en aquest sentit", ja que dos mesos després que s'acordara l'elecció per convocatòria oberta -en el Consell de Govern del teatre del passat 17 de setembre- l'ajuntament de la ciutat no ha oferit cap proposta.

La conselleria que dirigeix Vicent Marzà aclareix que aquesta proposta de bases es considera un "document de treball adequat" per a treballar conjuntament amb la resta de representants institucionals del Teatre Principal d'Alacant "i determinar entre tots un text definitiu amb l'objectiu de dur a terme, al més prompte possible, el concurs públic per a la direcció d'un espai cultural que és un referent per a la ciutat d'Alacant".

En la proposta remesa -redactada segons els models existents en teatres de referència en l'Estat espanyol, així com el Codi de Bones Pràctiques en la Cultura Valenciana- es detallen les funcions del director-gerent en el disseny de la programació del teatre i en la gestió professional del mateix (incloent l'elaboració de pressupostos sense incórrer en dèficit i la direcció de la comptabilitat), així com en la protecció "de la diversitat cultural, la igualtat lingüística i de gènere" tant en la producció com en la programació, i a fomentar l'accés a les arts escèniques a tota la ciutadania, entre altres.

El futur candidat subscriuria un contracte d'alta direcció d'una durada de cinc anys, amb amb la possibilitat de renovar-lo per un únic període de la mateixa duració, prèvia avaluació del projecte desenvolupat. La retribució serà de 50.000 € bruts anuals en 12 mensualitats.

Entre els requisits per al perfil s'estableix, entre altres, estar en possessió d'una titulació universitària amb el nivell de grau o equivalent, ser nacional d'un país membre de la Unió Europea i acreditar experiència professional en qualsevol àrea de les arts escèniques i en l'organització de projectes artístics durant un mínim de tres anys.

Seran mèrits a tindre en compte la titulació vinculada a les arts escèniques o la gestió econòmica, acreditar coneixement del valencià i d'altres idiomes oficials de la UE i es valorarà "la implicació en el món cultural de la ciutat d'Alacant i de la resta del territori valencià, i molt especialment en el sector artístic específic de les arts escèniques".

En l'esborrany s'estableix un termini de 40 dies per a la presentació de propostes, quan finalment es determine la convocatòria, que podrà declarar-se deserta, i la selecció de la persona es realitzarà a través del Consell de Govern del Teatre Principal d'Alacant.