La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport ha atorgat els premis als llibres millor editats en 2018 i a les llibreries que han destacat per la seua trajectòria o innovació en 2019. En aquest últim apartat, Detroit Llibres d'Alcoi ha sigut guardonada amb el premi a la llibreria més innovadora enguany, mentre que La Moixeranga de Paiporta (València) ha sigut distingida per la seua trajectòria.

Instal·lada al carrer Oliver d'Alcoi, Detroit Llibres va obrir les seues portes el passat 25 de març de 2017, amb Felip Pineda (periodista i gestor cultural) i Cristóbal Cabeza (traductor i professor) al capdavant. Parar atenció a les editorials independents, a la literatura xicoteta, a autors locals i a les obres en valencià van ser alguns dels seus objectius, compliments dos anys després després de convertir la llibreria en un lloc "on passen coses", com van assenyalar aleshores.

El Premi al llibre millor editat ha sigut per a Electroshock. Edició integral (editorial: Barlin Project, SL); al llibre millor il·lustrat s'han concedit dos premis ex aequo a Germans (Editorial Bromera) i Al país de l'olivera (Sembra Llibres); el premi al còmic millor editat ha recaigut en Panteres Negres (Congost Edicions); el llibre infantil millor editat és per a Abecedari en vers del ratolí divers (Malian Editora), i el llibre juvenil millor editat va a Por o fugirem (Andana Editorial).

Els premis seran entregats el Dia del Llibre Valencià, el 20 de novembre, al monestir de Sant Miquel dels Reis de València.

El jurat ha tingut en compte per a l'elecció dels llibres premiats la coherència entre el contingut i l'aspecte formal, la qualitat i innovació de l'edició, i l'impacte en el panorama editorial valencià.

En la valoració de la labor dels llibreters i llibreteres es concedeixen dos premis que reconeixen el treball que realitzen en el foment de la lectura: a la trajectòria cultural acreditada de la llibreria candidata i al caràcter innovador de les seues activitats.

Són uns premis honorífics que tenen com a principal objectiu incentivar la producció de les empreses editorials valencianes, en qualsevol de les dues llengües oficials, amb iniciatives que propicien una millora del llibre valencià, tant en el seu aspecte tècnic i formal com en l'artístic, així com incentivar les iniciatives i activitats dels llibreters valencians que contribuïsquen a la difusió del llibre i fomenten els hàbits de lectura.

Cultura de la Generalitat promocionarà els llibres i les llibreries premiats en el Pla valencià del foment del llibre i la lectura '*Llegim *Llegim *Llegim'. Tant l'editor de les obres premiades com la llibreria premiada podran fer ús publicitari de tal circumstància, indicant en els exemplars o en els seus establiments de manera expressa la concessió del premi i la modalitat.