La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha començat el procés d'elaboració de la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica a través de l'exposició a Consulta Pública Prèvia, tal com va publicar ahir el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. Avançar en la descarbonització amb l'objectiu de reduir un 40% les emissions contaminants en 2030, i que el 100% de l'energia provinga de fonts netes en 2050, tal com estableix l'Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic, són les principals metes que pretén aconseguir aquesta llei. Per a això s'intentarà reduir el consum de combustibles fòssils i substituir-lo per un sistema energètic descentralitzat i amb ús d'energies renovables.

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, va afirmar, en aquest sentit, que «la publicació en el DOGV marca l'inici de la tramitació de la llei i demostra l'aposta decidida d'aquesta Conselleria per posar en marxa una norma sòlida de lluita contra el canvi climàtic que comptarà amb incentius i sancions». La redacció d'aquesta llei és un acord de legislatura i respon a la necessitat de definir un marc normatiu que garantisca, a mitjà i llarg termini, una transició ordenada cap a una economia baixa en carboni i resilent enfront del canvi climàtic.

L'Acord de París exigeix la posada en marxa d'aquestes mesures que permetran desenvolupar actuacions dirigides a la mitigació i adaptació del territori de la Comunitat Valenciana a les línies marcades en l'Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic 2030, a la Declaració d'Emergència Climàtica, aprovada pel Consell el passat 6 de setembre, i als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030.

En aquesta primera fase participaran tant el Consell Assessor i de Participació del Medi Ambient (CAPMA) com la Comissió de Coordinació de Polítiques de Canvi Climàtic, que en les pròximes setmanes rebran la informació relativa al procés d'elaboració de la llei de Canvi Climàtic.

Paral·lelament al treball d'aportació del CAPMA i de la Comissió de Coordinació, es crearan taules de treball sectorials encarregades de desenvolupar informes sobre Energia, Mobilitat, Urbanisme i Territori, així com Fiscalitat i Sectors Productius.

La secretària d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, va explicar que aquests documents a més de servir com a punt de partida, «destaquen el caràcter plural, transversal i participatiu de la llei que tindrà com a guia l'Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic 2020-2030. La fase de consulta pública estarà activa fins al pròxim 6 de novembre de 2019, període a partir del qual es continuarà comptant amb la participació de la ciutadania i de tots els sectors implicats», va explicar Tuzón. El principal objectiu de la nova Llei de Canvi Climàtic és reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i afavorir la transició feia una economia neutra en aquestes emissions.