16 de octubre de 2019
16.10.2019
Medi ambient

Sàhara, Sahel i festeig a l'Albufera, les peripècies de les àguiles de la Marjal de Pego

Els quatre exemplars introduïts a la Marina Alta al juny han sobreviscut a incidents com el de veure-li-les amb eixams de vespes o xocar amb tanques

16.10.2019 | 20:35
Dos de les àguiles pescadores introduïdes a la Marjal de Pego-Oliva.

Van arribar a mitjan juny i han viscut ja mil peripècies. Les quatre àguiles pescadores reintroduïdes a la Marjal de Pego-Oliva (els últims exemplars van desaparéixer fa 38 anys) ja han posat terra pel mig. Estan en plena migració. A Quillo li va costar alçar el vol. Ell i Lulú ho van passar malament quan la seua menjadora es va omplir de vespers. El mascle està ara al Sàhara. Lulú, això sí, no ha abandonat encara la Marjal. Mentrestant, Luiji, l'àguila més viatgera, ha superat el Sàhara i ha arribat al Sahel. És incansable.

En la seua migració al sud, ha fet jornades de més de 300 quilòmetres. Ha arribat a volar en un dia 445 km. A l'agost, ja es va plantar a Toulouse. Va recórrer 1.600 km en onze dies. Tot apunta al fet que va ser una «migració errònia». I Marina, la més precoç a volar, té un xicon a l'Albufera. També porta ja volat un bon tros pel Mediterrani. Ha estat al mar Menor, als embassaments de Beniarrés, Bellús i el Sitjar (Onda), així com a Albacete. Cada àguila fa el seu camí, però, si tot va segons el que es preveu, tornaran dins de dos anys a criar a la Marjal, que és on van fer el seu primer i vacil·lant vol. Aquests rapinyaires identifiquen la seua llar amb el lloc on baten per primera vegada les ales.

El parc natural de la Marjal de Pego-Oliva ha revelat l'evolució de les quatre àguiles. El projecte és, de moment, un èxit. Lulú, Marina, Luiji i Quillo han sobreviscut. Això sí, després del seu alliberament, han vist el perill cara a cara. Han xocat amb tanques de metall i Marina, la més espavilada a l'hora d'alçar el vol, va passar fregant una línia elèctrica. A Luiji, que s'ha revelat com l'àguila «emigrant», el van haver de rescatar en els primers dies. Mentrestant, Lulú i Quillo han estat alacaiguts (excel·lent adjectiu per a referir-se a un pardal) i sense forces. Les vespes els assetjaven quan acudien a les menjadores.

El parc de la Marjal ha destacat la gran tasca dels seus treballadors i dels voluntaris. Tots, des dels ecologistes als caçadors, s'han implicat en aquest preciós projecte de reintroduir l'àguila pescadora a la Marina Alta. Amb tot, aquestes quatre àguiles han de ser sol les primeres. L'expert de la Fundació Migres, Miguel Ferrer, ja va deixar clar que perquè la comarca recupere aquestes aus per sempre cal alliberar-ne unes 20 per any fins a arribar-ne al centenar.

Les quatre àguiles eren pollets amb poques setmanes de vida quan van arribar a la Marjal. Ja se'ls ha despertat l'instint migratori i totes menys Lulú, que a poc a poc va agafant forces, estan molt lluny de la terra que els va veure volar.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook