El circ va ser dilluns a la nit l'amo del Teatre Principal d'Alacant, que va sobrevolar durant tota la gala dels Premis de les Arts Escèniques Valencianes -que entrega la Generalitat en la seua segona edició- i que a més va distingir a l'espectacle Yolo, de la companyia alacantina Lucas Escobedo, amb el màxim guardó al millor treball de circ. No va ser l'únic triomf alacantí de la nit, ja que CARMEN.maquia, de la companyia Titoyaya Dansa, creada pel coreògraf de Sant Fulgenci Gustavo Ramírez Sansano, es va alçar amb el premi al millor espectacle de dansa, i l'alcoiana Sol Picó va ser reconeguda amb el guardó a la millor direcció coreogràfica en Animal de séquia, una producció de l'Institut Valencià de Cultura que va ser una de les més premiades amb tres guardons, igual que l'obra Tórtola, mentre que el premi al millor espectacle de teatre va anar a parar a El jardí dels cirerers, de Teatre Micalet.

Aquests van ser alguns dels 18 guardons entregats en una gala plena de música i malabars que per primera vegada es va celebrar a Alacant, després de la seua recuperació l'any passat per la Generalitat i en el qual van participar 17 artistes, que van intercalar textos dels nominats i números circenses amb risc i humor.

També va haver-hi absències, ja que durant el premi a Sol Picó van abandonar la sala l'edil de Cultura, Antonio Manresa, i les diputades autonòmiques Yaneth Giraldo i Rosa Menor, tots de C's, i el segon tinent d'alcalde Manuel Villar (PP) per un esment als "presos polítics" d'un dels ballarins que va treballar amb Picó, que va rebre alguns aplaudiments, en explicar l'absència de la coreògrafa alcoiana, que no va poder agafar el seu vol des de Barcelona per les protestes a l'aeroport del Prat. Picó va enviar un breu àudio a través dels seus ballarins, on va qualificar de "moments terribles per a la democràcia" la situació viscuda després de la sentència del procés, però també va dir sentir-se "molt agraïda" per haver "viscut aquesta aventura" de revisar la cultura popular valenciana "rica i esplèndida" en Animal de séquia. Lorenza di Calogero tampoc va poder recollir el premi a la millor ballarina, atrapada amb Picó a Barcelona, però sí que ho va fer Jesús Salvador per la música premiada de l'espectacle.

Yolo, un cant a la vida a través del circ que parla de la derrota i els somnis amb salts i acrobàcies, va sumar en la nit d'ahir dos guardons en aconseguir també el de millor artista de circ per a Plácido Militano, que no va poder recollir en trobar-se a Itàlia.

Aquesta peça de circ es va exhibir en el mateix escenari del Principal fa a penes una setmana. El seu director, Lucas Escobedo -que a més va dirigir la gala a Alacant- va agrair al Teatre Escalante, productor de l'espectacle, "el treball que està fent i que desitgem que continue fent" i va compartir el premi amb les companyies circenses i tot l'equip de Yolo, "enorme en quantitat i en qualitat".

També el coreògraf del Baix Segura Gustavo Ramírez, que amb la seua companyia Titoyaya Dansa revisa amb ulls contemporanis el clàssic de Merimée en CARMEN.maquia, va voler compartir el premi amb l'escenògraf Luis Crespo i el dissenyador David Delfín, responsable del vestuari, així com amb la seua mare, el seu marit i la resta de col·legues de la dansa valenciana "perquè sabem com de dur és tindre una companyia" de dansa, considerada la "germana pobra" de l'escena, i en aquest cas amb 20 persones en gira.

L'actriu Cristina Fenollar va ser improvisadament homenatjada per Juan Luis Mira, qui va demanar un aplaudiment per a ella des de l'escenari, mentre que el Premi d'Honor Rodolf Sirera, autor de més de 50 textos i un dels referents en la renovació del teatre valencià, va explicar les seues "trobades i desacords" amb l'autoria teatral al llarg de la seua vida, alguna cosa que va recuperar fa uns anys com a "compromís amb el nostre teatre i la nostra cultura". Va rebre el premi de la secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, davant la indisposició del conseller Vicent Marzà.

El millor espectacle d'arts de carrer, que es va entregar per primera vegada, va anar per a Volat, de la companyia Pepa Cases, qui va agrair la creació d'aquesta categoria. Un dels seus membres va defensar "la llibertat" en considerar el d'ahir un dia "trist per a la democràcia" per tindre a gent "empresonada" per les seues idees, mentre que el millor espectacle infantil el va obtindre Horta, de L'Horta Teatre, qui amb humor es va recordar de Mercavalència, sense les hortalisses del qual l'espectacle no existiria.

Jaume Policarpo va ser premiat per la seua escenografia i Ximo Rojo per la seua llum (Faust), mentre que el millor text va ser per a Begoña Tena i el vestuari per a Carmen Arce (Tórtola). Merce Tienda (millor actriu), Pep Ricart (actor), Joaquín Collado (ballarí) i Paula Llorens (versió, adaptació o traducció) van ser altres premiats.