Si Miguel Hernández va conviure en el seu moment amb els intel·lectuals de diferents àmbits que es donaven cita a Madrid, sembla lògic pensar que a un llibre sobre el poeta oriolà li va com a anell al dit no solament contindre il·lustracions i obres d'art en les seues pàgines sinó que la presentació d'aqueix volum vaja acompanyat de l'exposició d'originals que van donar lloc a les obres que apareixen en el llibre.

Per això, la presentació a Alacant de 75 curiositats de Miguel Hernández, del periodista alacantí José Manuel Carcasés, ho farà a l'abric de l'exposició d'obres de l'artista de Jaén Santiago Ydáñez. La mostra s'inaugura demà dijous dia 3, a les 20 hores, a la Seu Ciutat de la UA a Alacant, on es podrà veure fins al 30 d'octubre, i el llibre es presentarà el dissabte 5, a les 19 hores, al Club INFORMACIÓN.

75 curiositats de Miguel Hernández respon al desig de l'autor per acostar al poeta del poble «al poble», fugint de textos elitistes i traçant la personalitat de l'autor a través d'anècdotes vitals que van desgranant la seua vida i la seua obra.

Quan Carcasés va anar investigant i recopilant històries, va pensar que Ydáñez era l'adequat per a fer la portada. «Fer això només no em convencia, així que vaig començar a fer retrats del poeta i del seu cercle». I van anar desfilant Vicente Aleixandre, Alberti, Josefina Manresa, Maruja Mallo... inclòs un retrat de Federico García Lorca -Retrato fallido de Lorca és el seu títol-, que va rebre el Premi BMW de Pintura i que va desaparéixer fruit de les flames durant el transport de les obres guanyadores d'aquest guardó.

Aquesta obra va ser concebuda espontàniament amb una taca de blava sobre la cara després d'abocar el pot de pintura sobre el llenç. Per això, aquest quadre no estarà, però sí l'original, de menor grandària, que va utilitzar per al llibre, a més d'un parell de retrats més de Miguel Hernández que ha pintat per a aquesta ocasió.

«L'entorn de Miguel Hernández és molt afí al meu», destaca Ydáñez, que té una exposició a Pequín, participa en una col·lectiva a Porto i l'11 inaugura a Santander. «Jo també soc d'un ambient rural, parc, sec, de la Sierra de Segura. Aquest gest sec es fa molt natural en relació amb la seua poesia, és com una connexió fàcil».

Així queda reflectit amb una vintena d'obres en el llibre, que ja s'ha presentat en diverses ciutats, la primera Jaén, província la Diputació de la qual va impulsar aquest treball. «En principi -diu Carcasés- volia fer un llibre sobre el poeta per a tots els públics perquè m'indignava que gent del meu entorn amb cultura no coneguera moltes dades sobre ell; deien que sempre s'escrivia per a estudiosos, amb molta bibliografia i textos densos».

L'autor tenia en ment fer una publicació pel 75 aniversari de la mort d'Hernández i va veure que era el moment. «Vaig decidir fer una cosa senzilla, capítols curts, amb frases breu i un llenguatge comprensible per a tothom».

Per aqueixes pàgines, el periodista conta que el poeta va jugar en el club de futbol d'Oriola, on el coneixien com El Barbacha; o que va voler estudiar periodisme, o que va veure el mar per primera vegada als 21 anys.

En la inauguració de l'exposició participen demà, a més de l'autor, Carcasés, com a comissari, i la nora de Miguel Hernández, Lucía Izquierdo.

Quant a la presentació del llibre el dissabte, intervindran l'escriptor José Luis Ferris i el director del Club INFORMACIÓN, Toni Cabot. A més, José Luis Rico i Mayte Puerto realitzaran un recital poètic de textos de l'oriolà.