La recent caiguda de la palmera la Sentinella, que es va desplomar al Parc Municipal, ha deslligat la veu d'alarma. I no és per a menys si es té en compte que Elx ha perdut en els últims cinc anys quasi una quarta part de les 21 palmeres singulars que formen part del seu benvolgut Palmerar històric. Abans de la caiguda de la Sentinella es van produir les de la Paquita i la Francisca, com a conseqüència de la plaga de morrut roig, l'Oroneta i la de Colom. Davant aquest panorama, els palmerers reclamen més cura i manyaga amb els exemplars, ja que atribueixen la seua desaparició a la falta de poda i els pocs recursos amb els quals compta l'àrea municipal responsable del manteniment.

«Fa dos anys la Sentinella va tindre una càrrega de dàtils molt gran, no es va podar en el seu moment i això va fer que de desplaçara diversos metres del seu eix, per la qual cosa el vendaval dels últims dies l'ha acabada tirant», apunta el president de l'Associació de Palmerers d'Elx (Apelx), Vicente Campos. L'expert reclama manyaga per a aquests exemplars ja que creu que s'ha arribat a aquesta situació per una mescla de falta de consciència i mitjans. Alhora, llança un nou avís perquè hi ha altres dues palmeres singulars que es troben en una situació molt preocupant: La Canelobre i la Pipa de Sempere.

Per a la primera d'aquestes dues palmeres en risc, la Canelobre, situada a l'entrada del Parc Municipal, el col·lectiu de palmerers exigeix la creació d'una estructura capaç de suportar el pes que té un exemplar que compta amb cinc braços. En el cas de la Pipa de Sempere, situada a l'Hort de Dins, reclamen una segona peanya davant la inclinació que presenta actualment el seu tronc. Aquest avís arriba per a evitar que es repetisca una situació com la viscuda amb La Sentinella, que va aparéixer partida i tendida sobre el sòl.

Des de l'Ajuntament són conscients de la problemàtica que pateix el Patrimoni de la Humanitati han fet públiques algunes de les mesures que remenen per a frenar la pèrdua d'exemplars singulars. Entre les propostes que han traslladat estan les d'augmentar la plantilla actual o externalitzar alguns dels serveis destinats al suport del manteniment. El regidor de l'àrea, Héctor Díez, també ha volgut recordar que els exemplars singulars tenen un tracte especial i que s'està treballant en la posada en marxa d'un nou contracte per un valor de 40.000 euros.

L'Ajuntament realitza una inspecció especial i un manteniment més freqüent en les palmeres catalogades com a singulars que en la resta. No obstant això, una altra de les directrius que rebran els palmerers és la d'evitar la producció de dàtils en aquests exemplars d'avançada edat, alguns amb 200 anys, per a atallar el pes.

Més mesures

Una altra de les mesures que ha impulsat la Regidoria, que ha passat de Compromís al PSOE després de les últimes eleccions locals, és la de la reorganització de la plantilla del Palmerar, donada l'escassetat de treballadors i les traves del Govern central per a traure més oferta pública d'ocupació. El departament dirigit per Díez va xifrar en 16.000 les palmeres que hi ha en la via pública i en 100.000 el nombre d'exemplars que hi ha en els horts d'Elx. Tot això enfront d'una plantilla d'una desena de palmerers.

Davant el dèficit de treballadors per a fer-se càrrec del Patrimoni de la Humanitat, l'edil responsable de l'àrea ha assegurat que un dels propòsits és realitzar un manteniment més periòdic dels horts. L'estratègia és tirar mà de borses de treball i de contractes externs, com ja s'ha realitzat anys anteriors al Parc Empresarial i en col·legis per a la poda de palmeres.

«Convidem a les autoritats al fet que tinguen en compte el nostre patrimoni viu per a no haver de lamentar més pèrdues», conclou Campos des d'Apelx.