Fa 2.000 anys, les calçades tenien una forma molt similar a les carreteres actuals. Per elles, els romans viatjaven d'una ciutat a una altra a peu o amb carro per a realitzar tot tipus de tasques, des d'una simple visita a comprar en mercats o places. Ara, conéixer com era una d'aqueixes antigues calçades per les quals transitaven els antics pobladors és possible després que un tram d'uns 10 metres haja vist la llum i haja sigut recuperat a la Vila Joiosa.

En concret es tracta d'un tram de la calçada que unia la ciutat romana d'Allon (nom que rebia el municipi viler en aquesta època) amb Lucentum (l'actual Alacant). El treball tècnic i d'investigació dels experts de Vilamuseu han permés recuperat aquest tram de la calçada romana que ja es pot contemplar en el seu estat original.

Aquest camí de pedra, segons expliquen des de Vilamuseu, es va construir en el segle I, és a dir, en l'Alt Imperi romà, moment d'esplendor d'Allon. Les investigacions històriques i arqueològiques dutes a terme confirmen a més que va ser a la fi d'aquest segle quan es van remodelar tots els camins d'entrada a la ciutat romana de la Vila; un impuls urbanístic que va vindre derivat de la concessió de la categoria de «municipium» entre els anys 73 i 74 per part de l'emperador Vespasià a la ciutat d'Allon.

Aquest tram de prop de 10 metres que ara s'ha recuperat mostra quasi a la perfecció com es va construir la calçada fa 2.000 anys de forma molt similar a les carreteres actuals. Així, segons les mateixes fonts, compta amb un mur de fonamentació lateral de «pedres travades amb fang per a reforçar la part més sensible als escolaments derivats de les pluges».

L'eix viari, és a dir, per on se circulava, està fet amb un primer nivell de «terra piconada» i sobre ell un segon «nivell de cudols (rudus)» que també es va compactar per a suportar el trànsit de persones i carros. L'amplària d'aquest eix viari és de «14 peus romans, que són 4,20 metres, espai suficient per al trànsit de dos carros en paral·lel», segons van apuntar des de Vilamuseu.

La troballa d'aquestes restes es remunta a 2017 i va ser «fortuït», apunta el director de Vilamuseu, Antonio Espinosa. Així es va localitzar durant els tastos en un dels solars de la zona de Gasparot on es va plantejar la construcció d'habitatges. De fet, les restes queden en la part interior d'aquests edificis que ja estan en construcció i creuen de costat a costat la zona nord d'aquesta parcel·la.

Espinosa va explicar que ha sigut la mateixa empresa promotora, Residencial Mirador de la Malladeta d'Espai Living Homes, la que ha sufragat els treballs: els d'excavació, dirigits per l'arqueòloga Ana Martínez i supervisats per Vilamuseu, i els de l'empresa d'arqueologia Koré SL, que ha realitzat la reconstrucció. Primer es va realitzar la fotogametria de la qual es va aconseguir una imatge virtual de la mateixa i en les últimes setmanes s'ha restituït «pedra a pedra» el que va ser l'antic recorregut d'aquesta calçada romana.

En total s'ha aconseguit reconstruir un tram de 8,5 metres de longitud, situada en la posició i orientació exacta originals encara que «1,5 metres per damunt de la cota a la qual es va trobar per a permetre que es veja des del carrer actual». Així aquest tram del camí es troba a escassos 500 metres del Santuari Romà que té la Vila i prop de l'antiga carretera a Alacant que ja no s'usa i que guarda una forma més recta que la d'aquesta calçada romana. Així, des de Vilamuseu van explicar que aquest tram de calçada trobada en aquest solar és la «millor conservada de les tres calçades imperials que s'han excavat a la Vila fins hui».

Amb tot, després de recuperar aquesta calçada, el regidor de Patrimoni, Xente Sebastià, va explicar que, quan s'acabe la construcció de l'edifici, es completarà la «musealització», amb criteris de destinació turística intel·ligent, en incorporar a ells la tecnologia, la innovació i l'accessibilitat. Tot això «mitjançant panells interpretatius accessibles, tant per a cobrir la demanda dels usuaris de cadires de rodes, així com per a persones sordes, amb discapacitat visual o cognitiva». També es realitzarà un gran mural de grafiti en el mur de l'edifici en construcció al qual s'adossen les restes que «mostrarà el paisatge de fons de la calçada en època romana imperial». L'edil va destacar l'«immens valor que té el conjunt arqueològic, que ve a reforçar el catàleg de patrimoni històric que atresora la Vila».