Han convertit el MUA a la seua casa i també en el seu taller. Es van instal·lar allí el passat dia 15 i el pròxim divendres tancaran dues setmanes en les quals han treballat en projectes artístics, gràcies al suport de la Universitat d'Alacant a través del programa Residències Plus, que aconsegueixen la seua cinquena edició. Cinc propostes (una d'elles realitzada per dos artistes) que s'han desenvolupat en aquest programa l'objectiu del qual és fomentar la creació i investigació en art contemporani i la seua transmissió a la ciutadania.

Per a la primera tasca, DD Marte (Helena Aguado/Manu Sanz), Víctor Llanos, Ana Pastor, Luisa Pastor i Abel Jaramillo han rebut una beca de 450 euros (el darrer 800, en rebre també l'ajuda per a allotjament) i han pogut treballar en l'espai del Museu de la Universitat d'Alacant. Per a la segona qüestió, el MUA organitza una exposició amb els treballs resultants, que s'inaugurarà a la Sala Sempere el 13 de setembre i es podrà veure fins al 10 de novembre.

«Busquem que siguen diferents perfils», assegura Bernabé Gómez, coordinador de les Residències Plus. «Són bosses de producció, pensades per a donar suport a la creació de la província, però sempre comptem amb algú de fora».

Els projectes d'enguany incideixen en la crítica i la reflexió del món actual, a través de diferents tècniques i disciplines. DD Marte presenta Inter-faz, una reflexió sobre les realitats fictícies en el món virtual, a partir d'una sèrie d'escultures amb les quals l'espectador interactua. Abel Jaramillo, per la seua banda, treballa en Todo está pasando ahora, que aborda les relacions entre text, imatge i cos a partir d'un guió de cinema.

Inter-ser és el títol de la proposta d'Ana Pastor que combina vídeo i material de laboratori com a línia d'investigació entorn de l'imperatiu de la felicitat i la cerca de la identitat individual. Luisa Pastor treballa la figura de l'animal com a metàfora en Todos son trofeos de caza furtiva, per a analitzar les relacions de poder que motiven l'espoliació, la colonització i l'esclavitud com a característiques del món contemporani. Finalment, Víctor Llanos presenta El Argonauta, una estructura arbòria i articulada, amb la qual analitza com afecta el plàstic al sistema endocrí humà.

Les residències es completen amb una sèrie de trobades amb artistes, comissaris o galeristes, «per a fomentar la reflexió i la investigació, perquè no es tracta que estiguen tot el dia en el taller treballant». Ahir va ser el torn de la comissària Diana Guijarro, però també han passat pel MUA els artistes Lidó Rico i Zuazo, a més de la galerista Mari Ángeles Sánchez Rigal (Artnueve). A més, hui mateix els artistes visitaran la galeria Aural d'Alacant, que gestiona Begoña Martínez Deltell.

El resultat de tot el treball es veurà en l'exposició que es presentarà al setembre. «Cal tindre en compte que malgrat ser projectes el que presenten per a ser triats, volem que es treballe en el museu amb la qual cosa sempre hi ha un grau d'experimentació perquè sempre poden sorprendre'ns amb alguna cosa».

Com a novetat, enguany hi haurà catàleg virtual, però per primera vegada també en paper -amb el suport de la Diputació- que, a més, recollirà els projectes realitzats en les cinc edicions, així com les exposicions.