L'Alcoià i el Comtat acolliran la pròxima setmana el Rural FilmFest, un festival que acosta el cinema als pobles i a les sensibilitats i problemàtiques del medi rural. El certamen arriba a aquestes comarques en la seua setena edició, de la mà de la Mancomunitat de Municipis de l'Alcoià i el Comtat, després d'haver-se celebrat durant sis anys a Castella-La Manxa, i oferirà del 31 de juliol al 3 d'agost projeccions en diverses localitats, i que tindrà la seua cloenda a Alcoi el 4 d'agost.

Tal i com expliquen fonts de l'organització, el Rural FilmFest té caràcter internacional i pretén oferir "una panoràmica actual del cinema documental, ficció i animació, relacionat amb el món rural, l'ecologia, la sostenibilitat i els recursos naturals i culturals". Els seus premis es divideixen en dues categories: d'una banda, EcoFilms, amb pel·lícules sobre el món rural, l'ecologia, la sostenibilitat o el medi ambient; i d'una altra, RuralFicción, de temàtica lliure.

La presentació del festival, a Alcoi, va comptar amb la presència de Jaume Quiles i Alberto Gutiérrez, directors del festival, juntament amb Arnaldo Dueñas, gerent de la Mancomunitat, qui va destacar que la celebració d'aquest certamen suposa oferir "una nova vessant audiovisual" a l'aposta cultural que duu a terme l'entitat, amb programacions musicals, d'arts plàstiques i de contacontes. A més, va ressaltar que "les propostes del festival són molt interessants, d'una temàtica que segur ens farà reflexionar, perquè és molt propera per als nostres municipis".

Alberto Gutiérrez va assenyalar que la filosofia del festival és la de buscar "el punt lúdic a temes tan seriosos com ho són l'ecologia, la sostenibilitat i el món rural", i que per això "convidem a gent de tot el món i tractem de gaudir de la natura", de manera que ·els assistents gaudisquen d'una experiència completa, coneixent municipis que difícilment visitarien", fent així "que el missatge es transmeta de forma efectiva". Per la seua banda, Jaume Quiles va incidir en el caràcter internacional del certamen, i que "algunes de les pel·lícules seran estrenes mundials; altres no han arribat mai a Espanya o es projecten per primera vegada en la Comunitat Valenciana".

El Rural FilmFest recorrerà diferents municipis de la Mancomunitat de l'Alcoià i el Comtat, amb passes de vesprada i de nit i amb entrada lliure i gratuïta. El primer dia, 31 de juliol, es realitzaran projeccions a Muro i Benimarfull; l'1 d'agost, a Banyeres i Agres; el dia 2, a Cocentaina i l'Alqueria d'Asnar; i el dia 3, a Alfafara i Alcosser de Planes. Algunes de les projeccions, entre les quals hi hallargmetratges, migmetratges i curtmetratges, alguns dels quals han passat per grans festivals, comptaran amb la presentació dels seus directors. Per últim, el 4 d'agost es farà l'acte de cloenda al Barranc del Cint, a Alcoi.

Contacontes

Paral·lelament, la Mancomunitat continua amb la IV Ruta de Contacontes, un cicle d'espectacles de narració oral de caràcter itinerant que va començar el passat 11 de juliol a Millena i finalitzarà el 9 d'octubre a Alcoi. Aquesta activitat compta amb la participació de la Coordinadora Alcoià-Comtat pel Valencià.

El seu president, Francesc Gisbert, explica que es tracta d'una programació "molt demandada pels veïns", i que compta a més "amb la participació d'alguns dels millors rondallaires valencians". També conjuga la divulgació del patrimoni oral amb la dinamització de les localitats, una oportunitat, segons fonts de la Mancomunitat, perfecta per a descobrir la màgia de les històries populars i gaudir d'una passejada.

El president de la Mancomunitat, Manuel Gomicia destaca que la Ruta de Contacontes és una de les primeres activitats culturals que va engegar la Mancomunitat "amb la voluntat de difondre la nostra llengua i la nostra cultura". Així mateix, Arnaldo Dueñas afig que "es tracta d'una iniciativa consolidada, els municipis l'esperen amb ganes i molta gent es desplaça als mateixos per a gaudir d'un patrimoni oral que és fonamental que no es perda".

L'objectiu d'aquesta iniciativa cultural de la Mancomunitat és donar difusió i preservar la cultura popular i en particular a les rondalles i llegendes, així com fomentar l'intercanvi i el coneixement dels diferents municipis de les comarques, a la vegada que es reforça la programació d'activitats d'oci per a tota la família. Després de les primeres sessions del cicle a Millena, l'Orxa i Benimarfull, les pròximes seran a Alfafara i Gorga, divendres 26 i dissabte 27 de juliol, i continuaran ja al mes d'agost.