Un total de 4.345 alumnes de Primària de les comarques de l'Alcoià i el Comtat van participar al llarg del passat curs escolar al pla "A menjar sa!", dut a terme per l'Institut Valencià d'Investigació i Formació Agroambiental (IVIFA), fundació creada per l'organització agrària La Unió de Llauradors. La iniciativa fomenta el consum de fruites i hortalisses, llet i productes lactis als centres escolars que hi demanen participar. En aquesta edició s'hi han aderit 18 centres d'aquestes comarques, segons ha explicat l'organització a través d'un comunicat.

A més, durant el curs es van realitzar 18 tallers per a 405 alumnes i 2 visites guiades en les quals van participar escolars. El programa està finançat amb fons públics provinents de la Unió Europea, del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació i de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. El seu objectiu principal és el foment del consum de fruites i hortalisses, llet i productes lactis, entre l'alumnat d'edats primerenques, així com millorar els seus hàbits alimentaris cap al consum de productes més saludables i, al mateix temps, conscienciar als menors de la importància de consumir productes locals i produïts mitjançant fórmules mediambientalment sostenibles i respectuoses amb el medi ambient, pretenent-se implicar també a pares, mares i col·lectiu educatiu.

En aquesta edició s'han repartit més de 231.000 quilos de fruita de temporada a granel i en IV gamma (cireres, nispros, taronges, prunes, bresquilla i albercoc) i hortalisses (carlotes), 19.000 litres de suc de taronja, 37.000 litres de llet pasteuritzada i 43.000 quilos de iogurt natural. Tots els productes han sigut de la Comunitat Valenciana i la major part d'ells eren ecològics i emparats en marques de qualitat.

Paral·lelament al repartiment s'han fet múltiples activitats complementàries com a xarrades sobre el balafiament dels aliments dirigides al professorat, alumnat, les Ampa i les famílies en centres de tota la geografia; tallers per a alumnes sobre l'alimentació en l'etapa escolar; jornades de sensibilització en les universitats Politècnica de València, Jaume I de Castelló i Miguel Hernández d'Elx i visites guiades per a alumnes a explotacions agràries, centres de manipulació i condicionament de fruites i verdures, parcs naturals, etcètera.

Com a material de suport al pla s'ha dissenyat un cartell promocional d'adhesió per als centres escolars que participen, un díptic informatiu per a les famílies amb consells per a millorar l'alimentació, jocs manuals i retallables per a l'alumnat, tasses de fibra de blat reutilitzables i biodegradables, imants i un quadern informatiu per al professorat. També s'ha creat una cançó promocional per part del grup musical El Diluvi, amb el nom Tasta la Vida, i que ha servit per a participar posteriorment en un concurs-lipdub per als centres escolars, el premi del qual ha estat una estada en un centre d'agroturisme de la Comunitat Valenciana.