La Universitat d'Alacant (UA) i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) han renovat el conveni de col·laboració que ambdues institucions mantenen per a la realització conjunta d'activitats de promoció de la llengua. L'acord es va formalitzar divendres passat, 5 de juliol, amb la signatura del corresponent conveni per part del rector de la UA, Manuel Palomar, i del president de l'AVL, Ramon Ferrer, al despatx rectoral al campus de Sant Vicent del Raspeig, tal i com han assenyalat fonts de la institució universitària.

L'acord que s'ha renovat tindrà una durada de quatre anys i entre els objectius destaca la realització d'activitats conjuntes en els àmbits cultural, formatiu i científic de promoció de la llengua. El rector de la UA, segons les fonts esmentades, va destacar «la importància d'un conveni que permet a ambdues institucions unir sinergies per a dur endavant activitats de promoció de la llengua», alhora que va assenyalar que la UA «està molt ben representada en l'acadèmia amb quatre acadèmics en l'actualitat».

Per la seua banda, el president de l'AVL va apuntar la rellevància d'un acord que «ens ha de dur a establir estratègies comunes de promoció de la llengua i potenciar la presència del valencià tant en els àmbits acadèmics com en el conjunt de les comarques del país». L'acte va comptar també amb la presència del vicerector de Cultura, Esports i Llengües de la UA, Carles Cortés, així com de la secretària general de la institució acadèmica, Esther Algarra; i, per part de l'organisme lingüístic, del respectius vicepresident i secretària, Rafael Ramos i Verònica Cantó, així com del secretari general lletrat, Agustí Colomer.

Ple de l'AVL

Aprofitant la signatura del conveni, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua va mantenir per primera vegada una sessió plenària a la Universitat d'Alacant. En l'orde del dia, els membres de l'AVL van aprovar el programa de l'estada lingüística d'estiu per a estudiants universitaris dels lectorats de valencià en universitats europees i americanes. En l'estada, que ha començat aquest dilluns a València, participen enguany 30 alumnes procedents de dotze països i en representació de vint universitats.

Igualment, l'AVL va acordar celebrar a la tardor la sisena edició de la Jornada d'Escriptors Valencians Actuals, dedicada enguany a dos poetes de les comarques d'Alacant de reconeguda trajectòria literària com són l'alacantí Emili Rodríguez-Bernabeu i l'il·licità i Gaspar Jaén. El president de la institució va tancar al ple agraint a la UA les facilitats per a celebrar aquesta sessió de la institució normativa i la voluntat de col·laborar amb la tasca de promoure activitats culturals per a fomentar el valencià.