L'Ajuntament de Benidorm commemorarà el 60 aniversari del Festival de la Cançó amb una gran exposició al Museu Boca del Calvari que servirà per a reconéixer "aquesta meravellosa iniciativa que es va convertir en una de les principals estratègies promocionals de Benidorm per a donar-se a conéixer, com a ciutat i destinació turística, a Espanya i al món". Així ho va anunciar dimarts l'alcalde, Toni Pérez, en una roda de premsa en la qual ha informat que l'exposició s'inaugurara aquest dijous, dia 11, a les 21 hores, coincidint amb l'aniversari d'aquella primera gal·la final del festival en la qual es va imposar el tema 'Un telegrama', dels germans García Segura, interpretat per Monna Bell.

Acompanyat de la regidor de Patrimoni Històric, Ana Pellicer, i de Juan Díaz, comissari de l'exposició '60 aniversari Festival de Benidorm', l'alcalde va destacar que "de les moltes eines de màrqueting turístic pioner i revolucionari que van caure a les mans de l'artífex del turisme i de la destinació, Pedro Zaragoza, la del Festival va ser la que més alt rendiment i projecció va donar a la ciutat".

El comissari de la mostra va assenyalar que a més de la iniciativa, l'exposició és també "un reconeixement" a totes aquelles persones que "cada any durant mesos treballaven per a organitzar un festival" que "es va internacionalitzar en 1964" en retransmetre's a onze països d'Europa i Amèrica. Aleshores, ja havien passat pel festival tots els grans compositors de música melòdica i lleugera del moment, i Raphael ja havia alçat la seua Sirenita, de la mateixa forma que en pocs anys ho faria també Julio Iglesias.

Pérez va avançar que entre les peces de l'exposició justament s'exhibirà una rèplica "de la primera Sirenita" que es va entregar al guanyador del festival, i que s'ha obtingut "gràcies a la generositat" de les filles de l'escultor Jacinto Figueres, que l'han donada a l'Ajuntament. Una rèplica que hui s'ha mostrat en la roda de premsa, i que s'ha realitzat a partir del motle original.

El comissari de l'exposició ha indicat que al costat de la Sirenita, en les diferents plantes del Museu Boca del Calvari podran veure's "els cartells de les 39 edicions del festival", "elements promocionals" d'aquest, "fotografies", "els discos amb les cançons" del certamen i "els còmics que es van fer per a explicar-les". Un material que s'ha obtingut de fons municipals i de les aportacions realitzades per particulars i empreses de la ciutat.

Díaz va recordar que el Festival de la Cançó de Benidorm va ser "el més longeu" dels que van sorgir en aquella època i d'idèntic format, alguna cosa que ha atribuït a "la implicació del poble de Benidorm" amb una iniciativa que malgrat el temps passat "segueix en la memòria de tots" i que "continua suscitant molt interés", tal com va indicar l'alcalde. De fet, i segons va avançar el comissari de l'exposició, a més d'haver servit de matèria per a una tesi doctoral de la Universitat de Lisboa, "hi ha un llibre en marxa" i fins i tot un projecte per a elaborar "un musical".

L'exposició '60 aniversari Festival de Benidorm' podrà visitar-se fins al 20 d'octubre, de dilluns a diumenge en horari de 18 a 23 hores. Per a fer més interactiva l'experiència, s'habilitarà una 'app' que permetrà escoltar les cançons del certamen.

Abans de la inauguració oficial de l'exposició, i com a avantsala a aquesta, aquest dimarts a la nit, a les 21.00 hores s'encendrà el cartell del Festival que s'ha disposat a la façana del Museu Boca del Calvari.