Aitana ajudarà els estudiants a realitzar la matrícula a la Universitat d'Alacant (UA) sense cues ni esperes.

Es tracta de la nova eina que han desenvolupat a l'Escola Politècnica Superior i el Grup de Processament i Sistemes d'Informació a petició del Vicerectorat de Campus i Tecnologia i a la qual els estudiants ja poden accedir a través de Telegram per a guiar-los en el procés de matrícula sense cues ni esperes, capaç de realitzar anàlisi del llenguatge i comprendre el que busca l'usuari mentre interactua amb aquest, expliquen fonts de la UA.

"Ara mateix les funcionalitats que cobreix Aitana se centren en ajudar amb el procés de matriculació, informar de la documentació necessària, sobre les notes de tall o les beques", expliquen Sergio Conejero i Víctor Belén, de l'Associació Multitec, que han participat en el desenvolupament del chatbot chatbotque ja es troba accessible a Telegram.

La idea de posar en marxa aquest sistema d'atenció automatitzada sorgeix en el Vicerectorat de Campus i Tecnologia "a partir del canvi d'usos que identifiquem en els joves hui dia entenem que la informació es fa necessària en qualsevol moment i en qualsevol lloc i això és el que aconseguim amb Aitana. La idea era ser capaces de proporcionar tota la informació relacionada amb el procés de matrícula i gestió acadèmica en tot moment", explica el seu responsable, Rafael Muñoz.

Des del vicerectorat es va contactar amb l'Escola Politècnica Superior, "on desenvolupen diferents línies d'investigació a través de grups que treballen en intel·ligència artificial, deep learning o adquisició de coneixement de forma automàtica amb el propòsit de veure la possibilitat de crear un bot aplicat al procés de matrícula que ajudara els nostres estudiants amb tots els dubtes que sorgiren en aqueix procés".

Un projecte que ha passat de ser una idea a una realitat en tres mesos de la mà del grup d'investigació de Processament de Llenguatge Natural i Sistemes d'Informació i estudiants de tercer d'Enginyeria Multimèdia i d'Enginyeria Biomèdica, els qui han participat en la creació d'Aitana.

"Ha sigut un procés d'aprenentatge molt gratificant, molt més que qualsevol classe. Hem pogut aplicar el coneixement a un projecte real i això et dona una dimensió del teu treball molt major que el que es pot aprendre en una aula", expliquen Sergio Conejero i Víctor Belén, alumnes de la UA.

El director de l'Escola Politècnica Superior, Andrés Montoyo, un altre dels implicats en el naixement d'Aitana, destaca la contribució dels estudiants en aquest projecte, "la nostra idea sempre és la d'incentivar la creativitat i el treball dels alumnes i en rebre la petició del vicerectorat vam veure clar que era una oportunitat perquè els estudiants formaren part activa del projecte. Per això ens vam posar en contacte amb l'associació Multitec de l'Escola perquè assumiren la tasca del seu desenvolupament i el resultat ha sigut tot un èxit".

Montoyo explica com es va posar en marxa aquesta iniciativa, "des del vicerectorat van contactar amb nosaltres i després de definir el projecte vam veure qui podia desenvolupar-lo i es va decidir que fora el grup de processament del llenguatge natural del departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics, que està especialitzat en el tractament textual, mineria de textos i en l'aplicabilitat d'aqueixa intel·ligència artificial, de manera que van ser els qui van assumir el repte de convertir aquest projecte en realitat sota la direcció de Yoan Gutiérrez".

En tres mesos el grup de treball liderat per Gutiérrez ha aconseguit posar-lo en funcionament. "El primer que vam fer va ser una anàlisi exhaustiva de tots els sistemes que oferien desenvolupament de bots per a triar el més adequat dau els requeriments del projecte", explica.

El següent pas va ser "triar un equip de desenvolupament que es va formar per quatre estudiants de l'EPSA i que al seu torn dividim, sota la direcció d'Isabel Moreno, en un equip especialitzat en desenvolupament tecnològic i un altre en la gestió del projecte i el contingut".

El director de l'Escola Politècnica Superior destaca que "aquest chatbot ix d'un entorn universitari d'investigadors de la UA i a més amb desenvolupadors estudiants de tercer de grau d'enginyeria multimèdia i enginyeria informàtica".

Abans del seu llançament Aitana ha superat diferents filtres com "el del Servei d'Informació de la UA que ha supervisat que el chatbot oferira el contingut que aquests havien proporcionat" i posteriorment, dues avaluacions amb estudiants que "han permés polir detalls que no havíem identificat", afirma Yoan Gutiérrez.

L'assistent virtual o chatbot és capaç d'interactuar amb els usuaris tant en valencià com en castellà, tan sols cal indicar-li en iniciar la conversa l'idioma triat.

De moment és capaç de resoldre dubtes i respondre preguntes relacionades amb el procés de matrícula, però Rafael Muñoz assegura que "Aitana anirà a més i la idea és que puga utilitzar-se en qualsevol procés administratiu de la universitat" i també estarà disponible en noves plataformes com "Instagram, Messenger o Twitter, a més d'en la web".

L'equip que ha fet realitat aquest projecte el formen Yoan Gutiérrez com a director del grup i Isabel Moreno com a codirectora i els estudiants Sergio Conejero, Víctor Belén, Mateo Limas i Nuria Salazar. En el desenvolupament ha participat també el Servei d'Informació a l'Alumnat i el Servei de Gestió Acadèmica, els qui han facilitat el coneixement que ha utilitzat el motor d'aprenentatge per a aprendre a respondre a les preguntes que li realitzen els usuaris.