La localitat de Sella va acollir aquest dissabte 11 de maig l'edició número 31 de la Trobada d'Escoles en Valencià de la Marina Baixa, en la qual es van donar cita alumnes, pares i mares i docents de més d'una trentena de col·legis i instituts de diversos municipis de la comarca. L'esdeveniment organitzat per la Federació Escola Valenciana, que enguany està dedicat a la figura del lexicògraf Francesc Ferrer Pastor i porta el lema "Som i serem paraules", suposa un punt d'encontre entorn de la reivindicació de l'ensenyament en valencià i la normalització de l'ús de la llengua en tots els àmbits públics.

La jornada es va iniciar amb el lliurament dels Premis Sambori de literatura infantil i juvenil i del concurs de dibuix, amb entrada a la Plaça Major amb la dansà a càrrec de les balladores del Grup de Danses de Sella acompanyades per la Colla el Nuvolet. Després del dinar de germanor es va celebrar la cercavila des de l'Escola Server Mora (aulari del Col·legi Rural Agrupat Sella-Orxeta-Relleu) fins al carrer València, on es van realitzar els tallers i l'actuació de Dani Miquel i els Mamemimomúsics. El concert de la Gira amb Seguirem (tribut a Obrint Pas) i Gatxull van culminar la jornada festiva. L'alcaldessa de Sella, Mila Llinares, va destacar l'ambient "excepcional i fantàstic vint anys després de la primera trobada que va acollir el poble" amb una gran aportació festiva i cultural per part de tots els centres educatius de la comarca.

El lexicògraf i activista cultural Francesc Ferrer Pastor, a qui estan enguany dedicades les Trobades, va publicar, ja fa més de 50 anys, un famós diccionari blanc i blau "gràcies al qual recuperàrem el valencià genuí que havia caigut en desús després de molts anys de manca de polítiques lingüístiques de les institucions valencianes i, sobretot, perquè la nostra llengua no s'ensenyava ni era vehicle d'aprenentatge", tal i com recorda el manifest d'aquestes Trobades. Encara a dia de hui, aquest diccionari resulta de gran utilitat "per triar, a les aules, la paraula més idònia; al calaix més proper, per usar-lo a mitjan redacció; obert, a l'atzar, de bat a bat, per oferir el seu tresor".

La comunitat escolar del Col·legi Rural Agrupat Sella-Orxeta-Relleu ha exercit d'amfitriona en aquesta Trobada de la Marina Baixa. A les comarques d'Alacant, el pròxim 8 de juny serà el torn de la Trobada de l'Alcoià-el Comtat, que se celebrarà a Benilloba. En dates anteriors ja es van celebrar les del Baix Vinalopó (Santa Pola), l'Alacantí (Sant Joan d'Alacant i Xixona), la Marina Alta (Orba) i les Valls del Vinalopó (la Romana), que va tindre lloc el passat 5 de maig. A la resta de la Comunitat Valenciana, aquest 11 de maig també es va celebrar la Trobada de la Costera, a l'Alcúdia de Crespins, mentre que el 31 de maig es farà la de l'Alt Palància a Navaixes, i l'1 de juny la del Maestrat a Rossell.