Els patis coeducatius han arribat a Elx. Cada vegada són més els col·legis que aposten per fomentar la sociabilización dels alumnes durant el descans, posant fi als parèntesis entre classes en els quals «els xiquets ocupen les pistes per a jugar a futbol, i les xiquetes es queden al voltant mirant», com apunten els experts. De moment són pocs els centres educatius que a la Comunitat Valenciana estan implantant els denominats patis coeducatius, i a Elx se'n poden trobar alguns exemples, en centres com el Princesa de Asturias o el Clara Campoamor, on els docents organitzen activitats diferents cada dia per a fomentar la participació i la igualtat entre els escolars.

D'aquest tema va parlar aquest dimarts a Elx la doctora en psicologia i experta en coeducació, Sandra Molines, que va participar en una Jornada sobre Patis Coeducatius, organitzada per la FAPA Enric Valor, en la qual es va visionar el documental «Patis vivos, patis coeducativos», codirigit per Sandra Molines i Paqui Méndez, que han estudiat i investigat l'ús dels patis escolars.

Sandra Molines va explicar que «ara com ara, la majoria de centres educatius compten amb patis on predomina el ciment i on l'espai central ho ocupen les pistes esportives que en el temps d'esplai són utilitzades generalment pels xics». D'altra banda, va apuntar Molines, «les xiques ocupen els espais perifèrics, i prefereixen participar en jocs de grup, o asseure's i xarrar, entre altres coses».

Per a acabar amb aquesta tendència, que es considera més que arrelada i normalitzada, els experts proposen analitzar el que succeeix en els patis des d'una perspectiva de gènere, i conclouen que «hem de treballar per a acabar amb una situació masclista, que aparta del centre del pati a les xiquetes i xiquets que no juguen a futbol».

El president de la FAPA Enric Valor, Txomin Angos, va afirmar que «avui dia els patis dels col·legis són camps de futbol, per açò considerem important difondre el projecte de patis coeducativos, perquè les famílies i els docents comencen a canviar el model, i a apostar per un tipus d'esplai més integrador».

En aquest sentit, els experts sostenen que els patis coeducatius fomenten la sociabilització dels alumnes, i que també suposen una forma de fomentar la igualtat i, per tant, d'acabar amb conductes d'assetjament, que se solen donar en major mesura durant el temps dels descansos «quan els alumnes més febles se senten més desprotegits».

És per això que entre els objectius concrets dels patis coeducativos destaca millorar les condicions d'equitat i igualtat entre xics i xiques, fomentar el treball i el joc cooperatiu, la integració, i valorar la diversitat. Tot açò, van apuntar des de la FAPA Enric Valor, amb el propòsit de «avançar cap a una escola pública de qualitat a l'abast de totes les famílies».

L'experta Sandra Molines va explicar que a la Comunitat Valenciana s'està començant a implantar aquest sistema en els patis, i que en la província de Castelló ja hi ha alguns ajuntaments que han volgut donar suport al canvi de model dels descansos, en els quals la implicació dels docents resulta fonamental per a afavorir que els alumnes participen en activitats en grup, les quals van variant cada dia. En les províncies d'Alacant i València la implantació d'aquestes dinàmiques és menor, però també n'hi ha exemples.

«L'opció de jugar al futbol s'ofereix un dia al mes»

El col·legi públic Princesa de Asturias deixa que els escolars escullen activitats que es realitzen en l'exterior i en les aules. A Elx és un dels primers col·legis que ha començat a treballar en el projecte de patis coeducatius. La directora d'aquest centre, Leticia Gómez, explica que «comencem amb unes jornades familiars en les quals ens dediquem a millorar les zones de jocs amb l'objectiu de donar més opcions als escolars».

D'aquesta forma, en el pati d'aquest col·legi els xiquets poden eligir cada dia entre passar per un laberint elaborat amb canyes, passar per un circuit fet amb troncs de palmeres, entretenir-se en l'hort ecològic, jugar en un vaixell elaborat amb palés o participar en les diferents dinàmiques de grup que gestionen els professors d'educació física. I en totes aquestes activitats es tracta de fomentar la sociabilización dels xiquets i el treball en equip.

A més, va apuntar Leticia Gómez, «el futbol solament forma part del programa una vegada al mes, la resta de dies es fomenten un altre tipus d'activitats». En aquest sentit, des d'aquest centre educatiu sostenen que «encara queda molt treball per fer per a eradicar la cultura de la pilota en els patis, però quan es comencen a treballar en el tema veiem que els xiquets accepten molt bé les alternatives, i que, a poc a poc, es va creant una cultura diferent».

I tan diferent que en el cas del Princesa de Asturias els escolars també pot escollir entre eixir al pati i realitzar activitats a l'aire lliure, o quedar-se en les quals també es desenvolupen dins de les aules, ja que l'important «és gaudir i compartir el temps del descans, dins o fora de l'aula».