L'Associació Cívica El Tempir ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi per part de la Generalitat de Catalunya, en reconeixement a la tasca de promoció del valencià que porta a terme a tot el sud de la Comunitat Valenciana. L'entitat cultural il·licitana ha rebut aquesta distinció juntament amb altres 14 entitats i 29 personalitats, que han destacat en el pla cívic i cultural o en la defensa de la llengua catalana, tal i com han assenyalat fonts de l'associació. La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que atorga la Generalitat catalana.

La Generalitat de Catalunya, segons paraules reproduïdes per l'Associació El Tempir, ha valorat la faena de l'entitat il·licitana, "que té per objectiu contribuir al reviscolament de la llengua i la cultura catalanes a l'extrem sud del domini lingüístic, principalment a la ciutat d'Elx". Així, des del govern català han destacat la "dedicació militant a la plena normalització de la llengua en tots els àmbits socials" per part d'El Tempir, així com "la promoció i la difusió de la consciència de país i de les seves diverses manifestacions culturals, sempre a través d'activitats lúdiques i reivindicatives, des de la capital del Baix Vinalopó".

Davant d'aquest reconeixement, des de la Junta Directiva d'El Tempir han assenyalat que rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya suposa "tot un honor i una responsabilitat compartir, defensar i promoure la plenitud de la llengua catalana i els vincles lingüístics que ens agermanen". Així mateix, l'entitat ha mostrat el seu agraïment per aquest guardó "i l'alegria de compartir-lo" amb les altres persones i entitats distingides.

L'Associació El Tempir, nascuda el 1993, treballa per a la promoció i normalització del valencià a les comarques més meridionals de la Comunitat Valenciana, principalment al Baix Vinalopó i el Baix Segura. Bona part de les seues activitats tenen un component lúdic i educatiu, com ara la "Valencianada del Sud", que es fa amb escolars d'Elx per tal que coneguen diversos aspectes socials i històrics de la ciutat i que es va celebrar fa poc per quarta edició, o cicles de cinema en valencià. D'altres tenen un component més actiu, com "M'agrada el valencià", encetada el 2013 i que anima tothom a mostrar públicament la seua defensa de l'ús quotidià de la llengua. També destaquen accions de caràcter divulgatiu, com el documental "Ser a la frontera sud", que mostra les particularitats lingüístiques de les comarques del migjorn valencià.